Obavijesti

News

Komentari 9

Ugostitelji podržavaju cijepljenje: 'Umjesto prisile potrebna je edukacija'

Ugostitelji podržavaju cijepljenje: 'Umjesto prisile potrebna je edukacija'

Reagirali su na izjave ministra Ćorića, koji na pitanja novinara ovih dana nije htio otkriti postotak procijepljenosti zaposlenih u njegovom ministarstvu, pozivajući se na GDPR i intimu zaposlenika.

Ugostitelji podržavaju i promoviraju cijepljenje kao dugoročno rješenje bez alternative za izlazak iz pandemije, no za više cijepljenja rješenje nije u mehanizmima izravne ili prikrivene prisile nego u edukaciji o prednostima cijepljenja, koje nema dovoljno, poručili su u srijedu iz Nacionalne udruge ugostitelja (NUU).

Time su iz te udruge reagirali na ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, koji na pitanja novinara ovih dana nije htio otkriti postotak procijepljenosti zaposlenih u njegovom ministarstvu, pozivajući se na GDPR i intimu zaposlenika, što po njima pokazuje da edukacije o cijepljenju nedostaje i u javnom i u privatnom sektoru.

- Ugodno smo iznenađeni da je ministar Ćorić svjestan dubine problema i da je ovako javno kontrirao stavu vladajućih. Jedino dvojbeno je što mu lojalnost leži u krivom kutu - za djelatnike Ministarstva gospodarstva skrbi Ministarstvo uprave, dok smo njegova briga upravo mi -  komentiraju iz NUU-a, dodajući i da to sve poduzetnike "ostavlja u očaju".

Smatraju i da, po svemu sudeći, ministar ostavlja dojam da u intimu poduzetnika, s druge strane, voli ući žestoko, s batinom u ruci.

- Dok su za javni sektor božićnice, regresi i povećanje plaće neupitni, zaposlenicima u realnom sektoru se prijeti i gubitkom jedinog prihoda u vidu kompenzacije države zbog ograničenog ili onemogućenog rada u pandemiji, koja im zasigurno ne bi bila potrebna da su imali priliku neometanim radom zaraditi vlastite plaće - upozoravaju iz NUU-a.

'Molili smo da budemo prioritet za cijepljenje, a sad žele ukinuti potpore za necijepljene radnike'
'Molili smo da budemo prioritet za cijepljenje, a sad žele ukinuti potpore za necijepljene radnike'

Ocjenjuju i da bi turizam, ako se ta 'agenda' nastavi, mogao izgubiti desetke tisuća radnih mjesta, a pitanje odgovornosti onih koji donose odluke "zasjenit će tsunami covid stečajeva, propalih poslova i bespovratno iseljenih ljudi izvan granica RH u potrazi za kruhom, bez željenog utjecaja na procijepljenost stanovništva".

Podsjećaju pritom i da je u sektoru turizma i ugostiteljstva 21 posto svih poduzeća u RH te da je djelatnost pripreme i posluživanja hrane i pića osnovna djelatnost dvije trećine tih poduzeća sa udjelom u ukupnoj sektorskoj zaposlenosti od 51,4 posto.

Ugostitelji ogorčeni: 'Što bih ja trebao necijepljenim radnicima dati otkaz? To nema smisla!'
Ugostitelji ogorčeni: 'Što bih ja trebao necijepljenim radnicima dati otkaz? To nema smisla!'

Za svoj sektor kažu i da je jedan od najpogođenijih u svijetu zbog pandemije, na što je Vlada RH, po njihovoj ocjeni, reagirala nizom vatrogasnih mjera izbjegavajući pritom donošenje ozbiljnih dugoročnih mjera po uzoru na druge zemlje Mediterana, Europe i svijeta, čime bi omogućila ključan korak od preživljavanja ka oživljavanju sektora ugostiteljstva i turizma.

- Nizom manjkavih i diskriminatornih odluka o epidemiološkim okvirima u poslovanju na prvu crtu obrane od koronavirusa je nepravedno smjestila barove čije poslovanje, osim trenutnih ograničenja, karakterizira i apsolutno najviše porezno opterećenje poslovanju u EU u vidu plaćanja izravnih poreza u visini od 28 posto - kažu iz NUU.

Vlasnici noćnih klubova bijesni: 'Uništile su nas mjere! Živimo od ušteđevine i gubimo radnike'
Vlasnici noćnih klubova bijesni: 'Uništile su nas mjere! Živimo od ušteđevine i gubimo radnike'

Oko cijepljenje još upozoravaju i da edukacija o prednostima cijepljenja mora biti imperativ i kao suradnja i dijalog s poduzetnicima, jer u konačnici svi imamo zajednički cilj.