News

Komentari 48

Ugostitelji su protiv postupne fiskalizacije: To nije ustavno

Ugostitelji su protiv postupne fiskalizacije: To nije ustavno

Fiskalizacija se kod ugostitelja uvodi 1. siječnja, tri mjeseca iza uvodi se trgovcima, a 1. srpnja svim ostalim obveznicima. Ugostitelji traže jednak pravni tretman za sve

Ugostitelji se bune protiv postupnog uvođenja fiskalizacije koja je, kako tvrde protivna Ustavu RH, a njihovu tvrdnju potvrdili su i stručnjaci za ustavno pravo.

Naime, fiskalizacija se kod ugostitelja uvodi 1. siječnja, tri mjeseca kasnije uvodi se trgovcima, a 1. srpnja svim ostalim obveznicima. Ugostitelji fiskalizaciju podržavaju, ali smatraju da je država sve dužna pravno tretirati na isti način, pa traže da se za sve uvede 1. srpnja 2013.

U ovom trenutku, iako zakon još nije objavljen u Narodnim novinama, ugostitelji trebaju sve pripremiti do kraja godine. 

- Fiskalizacija je svakako javni interes i treba ju podržati, ali kad se nastupa prema privrednim subjektima, prema svima treba nastupati jednako. Isto je prodaje li netko kavu, pivo, ili pak prodaje automobile - rekao je za Novi List Đorđe Gardašević s Katedre za ustavno pravo sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, a prenosi danas.hr.

Predsjednik ceha ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, Ante Mihić, rekao je da su ugostitelji toga svjesni i traže odgodu fiskalizacije do ulaska u EU. 

Iz Ministarstva pak tvrde da su zakonskim odredbama određeni kriteriji po kojima su obveznici svrstani u skupine. Tvrde da se svi obveznici iste skupine jednako tretiraju, te da se ne radi o nejednakom ustavnom tretmanu.

Najčitaniji članci