News

Komentari 50

Potpisan ugovor o koncesiji: U roku od 3 godine novi terminal

Potpisan ugovor o koncesiji: U roku od 3 godine novi terminal

ZAIC je koncesiju za zagrebačku zračnu luku dobio na 30 godina. Milanović je rekao da već 20 godina razmišlja o tome kako će aerodrom postati europski

Ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb potpisan je u srijedu u Banskim dvorima između Republike Hrvatske i Zagreb Airport International Company (ZAIC). Na potpisivanju je bio i premijer Zoran Milanović.

Ugovor su potpisali zamjenik ministra prometa Zdenko Antešić i glavni izvršni direktor ZAIC-a Cristophe Petit.

Antešić je rekao da je nakon provedenog javnog natječaja ZAIC dobio priliku za 30 godina izgradnje i upravljanja Zračnom lukom Zagreb, kao i da će se otvaranjem novih linija povećat broj putnika. 

Petit je istaknuo da je zadovoljan i ponosan jer sudjeluje u potpisivanju ugovora. Dirnut je jer se radi o dugogodišnjem projektu. Podsjetio je da već pet godina imaju uspješnu suradnju s Bina Istrom. Pojasnio je kako je izgradnja prve ceste u Istri stvorila novu dinamiku. Nada se da će se novom zračnom lukom također postići nova dinamika.

Vlada je još krajem veljače odlučila dati koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb francuskom konzorciju. U roku od tri godine trebaju izgraditi terminal za kapacitet od 5 milijuna putnika godišnje, ukupna kapitalna ulaganja u prvoj fazi iznose 236 milijuna eura, a najveći dio radova povjerit će se hrvatskim tvrtkama Vijaduktu i Zagorje Tehnobetonu. 

Nakon potpisivanja ugovora premijer Milanović je rekao da već 20 godina razmišlja o tome kako će zagrebački aerodrom napokon postati europski te da je svjestan činjenice da je u tim godinama bilo i važnijih stvari, težih i većih izazova. Dodao je da smo u infrastrukturi ipak zaostali, ali i da nikad nije kasno za promjene.

Francuzi će nakon šest do devet mjeseci preuzeti postojeći terminal i platiti prvu ratu od 2 milijuna eura. Završne godine će plaćati 11 milijuna eura. Kad krene promet prvih godina plaćat će 0,5 posto ukupnih prihoda, a zadnjih godina 60 posto. Vrijednost projekta je 324 milijuna eura. 

Najčitaniji članci