Obavijesti

News

Komentari 136

Ugušila se na krevetu: 'Žao mi je što je umrla, ali nisam kriva'

Ugušila se na krevetu: 'Žao mi je što je umrla, ali nisam kriva'
1

PET GODINA ZATVORA Majka (38) nepravomoćno je osuđena zbog smrti curice stare 24 dana. Sud smatra da bebi nije osigurala siguran krevetić za spavanje

VIDEO

U šoku sam još. Fale mi djeca jako. Žao mi je zbog svega. Ne znam što bih još rekla, drhtavim i plačnim glasom govorila je majka (38).

Sitna, blijeda djevojka na sjednicu Vrhovnog suda povodom žalbi na presudu Državnog odvjetništva i njezine braniteljice Marije Cvitanušić javila se videolinkom iz kaznionice u Požegi.

Iako presuda, a time i jedinstvena kazna od pet godina zatvora, na koju je osuđena, još nije pravomoćna, tražila je da je pošalju na izdržavanje kako bi mogla redovito viđati djecu, što joj nije bilo dopušteno dok se nalazila u Remetincu.

Presudom iz veljače prošle godine osuđena je zbog četiri kaznena djela, povrede prava djeteta na štetu sinova starih 12 i osam godina, kćeri stare deset godina te bebe stare 24 dana, koja se u noći na 20. travnja 2017. ugušila u krevetiću.

Mora platiti i sudske troškove u iznosu od 11.801 kunu.

Optužnica ju je teretila da je propustila brinuti se o troje starije djece od 24. siječnja 2017., kad je, nakon svađe sa svojim ocem, otišla ih zajedničkoga kućanstva te brigu o djeci prepustila ocu i bratu.

Beba spavala sa sestricom 

U tom je periodu tražila pomoć od Centra za socijalnu skrb, koji joj je ponudio da nju i djecu smjeste u dom za beskućnike u drugom kraju Hrvatske. Ona je to odbila jer najstariji sin nije želio mijenjati školu, a nakon malo više od mjesec dana izbivanja, u dogovoru s Centrom, vratila se u očev stan. Kobne noći kad je beba preminula izašla je sa starijom kćeri i prijateljicom.

Oko 23 sata dovela je kći pred zgradu i poslala je kući a da nije, navodi se u optužnici, provjerila je li novorođenče presvučeno, nahranjeno i zbrinuto.

Nakon povratka kući djevojčica je legla spavati kraj bebe na donjem ležaju kreveta na kat. Tijekom noći bebina je glavica zapela između madraca i metalnih ljestava kreveta. U tom položaju pronašao ju je djed oko 3.30 sati.

- Ona ne diše - povikao je sinu, inače bratu optužene, koji je s njima živio u istom stanu. Djed joj je krenuo masirati srce, no već je bilo prekasno. Majka, koju su odmah zvali da se vrati kući, bila je pripita. Izmjerili su joj 1,19 promila.

- Nisam kriva. Nisam zanemarivala djecu. Da je tako, sigurno bi ranije reagirali iz škole i vrtića u koje su djeca išla. Smrt bebe bila je nesretan slučaj, nitko nije želio da ona umre. Imali smo putni krevetić za bebu, no nismo ga stavili jer nije imao podnicu - branila se majka.

Jedna od ključnih stvari koje joj stavljaju na teret upravo je činjenica da dijete nije imalo vlastiti krevetić niti je na drugi način osigurala da beba spava sama. Nakon smrti novorođenčeta i uhićenja majke, njezinih troje djece smjestili su prvo u dom, a zatim u udomiteljsku obitelj.

Djeca su privržena obitelji 

Stručnjaci koji su ih obilazili smatraju da su djeca privržena obitelji, i to zajednici djeda, ujaka i majke. Dr. Davor Mayer, vještak sudske medicine, pojasnio je da je riječ o nasilnoj smrti djeteta koja je nastupila zbog nesretnog slučaja. Naveo je i da mala djeca ne bi trebala spavati na istom ležaju s odraslima te da to nosi rizik smrtnog ishoda.

Vještaci Klinike za psihijatriju Vrapče, koji su vještačili majku, dijagnosticirali su joj disocijalno-narcistički poremećaj ličnosti, koji karakterizira smanjena kritičnost s potiskivanjem i negiranjem stvarnosti. Smatraju i da je depresivna zbog položaja u kojem se nalazi.

- Optužnica se mijenjala nekoliko puta, prvo je inkriminirano razdoblje bilo od 2014., zatim od 2017., i to oko mjesec dana, što ni u kojem slučaju nije dugotrajno zanemarivanje. Djeca nisu bila bez skrbi nego su tih mjesec dana bila s ocem i bratom u istom okruženju u kojem su i prije živjela. Obitelj su, osim okrivljenice i djece, sačinjavali njihov djed i ujak - navela je u žalbi Cvitanušić. Istaknula je da majka ranije nije osuđivana te da sud nije uzeo u obzir okolnosti u kojima je živjela i što je sve pridonijelo ovakvom ishodu. Smatra da je riječ o iznimno strogoj kazni, kojom su je odvojili od djece. Naime, majka je u istražnom zatvoru od presude prošle godine, a nekoliko mjeseci provela je iza rešetaka i tijekom istrage. A tužiteljstvo smatra da je kazna trebala biti i viša.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.