Obavijesti

News

Komentari 34

Pogodovanjem u stečajevima priskrbili si 27 milijuna kuna

Pogodovanjem u stečajevima priskrbili si 27 milijuna kuna
1

Odbio je odgovoriti je li akcija uhićenja na Trgovačkom sudu ubrzana zbog curenja informacija u medije, rekavši da  kao ministar unutarnjih poslova ne može komentirati izvide

VIDEO

U sjedištu Uskoka u srijedu prijepodne počela su ispitivanja uhićenih zbog navodnih pogodovanja u stečajnim postupcima, među kojima su sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda Vesna Malenica i stečajni upravitelj Pero Hrkač.

POGLEDAJTE VIDEO:

U jučerašnjoj akciji Uskoka i policije uz sutkinju i stečajnog upravitelja uhićeni su Miroslav Mitak, Josip Debić i Hrkačeva tajnica Tatjana Kušec, dok se osumnjičeni Milan Lučić kojeg se tereti za pomaganje u zlouporabama, po riječima njegova branitelja, nalazi u Austriji.

Lučićev branitelj Mate Matić izjavio je Hini da njegov klijent nije najboljeg zdravstvenog stanja, ali da će u okviru svojih mogućnosti poštivati sve zakonske obveze.

Prvi je na ispitivanje, nešto prije 11 sati, doveden Josip Debić, a potom i uhićena sutkinja Malenica. Njen odvjetnik Veljko Miljević prije ispitivanja nije želio davati izjave.

Nakon ispitivanja osumnjičenika koji pred istražiteljima mogu odgovarati na pitanja i iznijeti svoju obranu, Uskok bi prema uobičajenoj praksi trebao donijeti odluku o pokretanju istrage i eventualno zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Prema neslužbenim informacijama, osumnjičenici su zlorabili svoje funkcije kako bi pogodovali strankama u stečajnim postupcima pri čemu su od 2008. do 2017. sebi priskrbili više od 27 milijuna kuna, dok se ukupna šteta penje na 45 milijuna kuna.

Navodno se, među ostalim, pogodovalo u slučajevima Komercijalne banke, Glumina banke i Gredelja. Jutarnji list, pak, piše da se u slučaju spominje da se jedna od inkriminacija odnosi na postupke Milana Lučića koji je preko druge tvrtke navodno došao do nekretnine Amfora Marisa iz stečajne mase.

Akcija uhićenja je prema neslužbenim podacima bila planirana za srijedu ujutro, no zbog curenja podataka realizirana je jučer. Mediji su saznali da se nešto sprema nakon što je procurila informacija da je Državno sudbeno vijeće (DSV) u utorak na zahtjev Uskoka ukinulo imunitet trgovačkoj sutkinji.

Policija je u utorak izvijestila da u suradnji s Uskokom "provode kriminalističko istraživanje nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta s elementima koruptivnosti".

"U tijeku je provođenje dokaznih radnji i nastavak kriminalističkog istraživanja nad petero osumnjičenih osoba koje su uhićene“, priopćila je jučer policija, koja je potvrdila da je među uhićenima dužnosnik Trgovačkog suda.

 'Izvidi traju od prošle godine'

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio  je u srijedu da je u akciji Uskoka i policije zbog navodnih pogodovanja u stečajnim postupcima uhićeno pet osoba koje se danas izvode pred pritvorskog nadzornika, te dodao da izvidi u tom slučaju traju još od prosinca prošle godine.

"Ovisno o razgovorima koji će se voditi u DORH-u, vidjet ćemo koji su sljedeći potezi", rekao je Božinović u izjavi novinarima na konferenciji "Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija".

Odbio je odgovoriti je li akcija uhićenja na Trgovačkom sudu ubrzana zbog curenja informacija u medije, rekavši da  kao ministar unutarnjih poslova ne može komentirati izvide.

Dodao je da izvidi traju od prosinca prošle godine, a na predmetu rade policija i policijski službenici USKOK-a, u suradnji sa samostalnom službom za financijske istrage Ministarstva financija, odnosno Porezne uprave, i u koordinaciji s DORH-om. 

Upitan za SOA-in popis 20 sudaca koji bi mogli ugrožavati nacionalnu sigurnost, a koji je objavljen 2016. godine, rekao je da ne može govoriti o SOA-inim izvješćima kao ni o tome je li sutkinja Malenica na njemu.

"To treba pitati sigurnosno-obavještajnu agenciju. Ja ne znam za taj slučaj", rekao je Božinović.

Upitan za  odluku arbitražnog suda u Ženevi, i likovanje Sanaderovih odvjetnika koji kažu da će njihov klijent sada biti oslobođen, Božinović je rekao kako ne bi te stvari dovodio  u toliku vezu.

"Postoji postupak koji se vodi pred hrvatskim sudovima i hrvatskim pravosuđem i ta dva procesa nemaju nikakve suštinke veze", rekao je ministar.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.