Obavijesti

News

Komentari 341

'Baš fino što su me uhitili, da raščistimo te dubrovačke laži'

'Baš fino što su me uhitili, da raščistimo te dubrovačke laži'
2

IPAK DOLIJAO: Ratni gradonačelnik Trebinja Vučurević ‘pao’ je pokušavajući prijeći granicu između BiH i Srbije. U pritvoru je i može ga se izručiti jer je BiH državljanin

VIDEO

Pripadnici MUP-a Srbije su u ponedjeljak oko 13 sati na graničnom prijelazu Karakaj uhitili Božidara Vučurevića, ratnog gradonačelnika Trebinja i jednog od osnivača SDS-a. Srpski Blic prenosi kako su ga uhitili na temelju međunarodne tjeralice Hrvatske, a prevezli su ga u Policijsku postaju u Malom Zvorniku. Vučurevića prema hrvatskoj optužnici terete za bombardiranje Dubrovnika počekom 90-ih godina. Informaciju je RTS-u potvrdio MUP Srbije. Raspisana je zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom dubrovačkog područja i uništavanja spomenika između 1991. i 1995. Optužuje ga se i za mobilizaciju vojnika koji su napadali Dubrovnik.

- U napadima su namjerno i bezobzirno granatirali civilne objekte i spomenike kulture. U napadima je poginuo 91 civil, a 200 ih je ranjeno dok su u okupiranim mjestima uništavali, palili i pljačkali gospodarske objekte i imovinu, a ljude vodili u logore Morinj i Bileća - stoji u obrazloženju DORH-a.

Kako prenosi RTS, Vučureviću su odredili pritvor, a kako on ima BiH državljanstvo, nema prepreka za početak izručenja. 

- Nema problema, baš fino da raščistimo sve te stvari i razmrsimo te dubrovačke laži. Imam se ja čime braniti, rekao je Vučurević za BHT 1 preko telefona. Njegova Srpska demokratska stranka, čiji je osnivač uz Radovana Karadžića, zatražila je da ga se odmah pusti na slobodu i da se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odmah angažira po tom pitanju i da spriječi izručenje Hrvatskoj. 

'Sagradit ću ljepši i stariji Dubrovnik'

U videu HRT-a pogledajte reakcije Dubrovčana nakon što je 2008 godine, 17. godina nakon bombardiranja, protiv Vučurevića podignuta optužnica.

- Optužnica je sramotna, apsolutno me to ne zanima. Ja sam građanin Republike Srpske, za mene postoje moji sudovi, ne znam ni tko je taj Županijski sud, niti me to zanima, rekao je tada Vučurević. Za vrijeme rata govorio je da je on 'hrvatski ministar turizma i da će sagraditi još stariji i ljepši Dubrovnik'. 

Vučurevića smatraju jednim od ključnih krivaca za bombardiranje dubrovačke stare gradske jezgre. U svim intervjuima tvrdio je da je nevin i da je za sve kriva JNA. Hvalio se poznanstvom s Radovanom Karadžićem. Dosad je uspješno izmicao pravdi. 

Božidar Vučurević, ratni gradonačelnik Trebinja, prije rata bio je anonimni vozač kamiona koji se povremeno bavio pjesništvom. Zvali su ga Boža Volan. Bio je i guslar, pa su se mnogi rugali s njim kao članom vodstva SDS-a Bosne i Hercegovine. U ratu su ga pristaše zvale ministrom turizma RH jer je kontrolirao granatiranja dubrovačkog područja.

'Nema šanse da se odazovem na sud u Dubrovnik'

Nakon što je protiv Vučurevića u listopadu 2008. godine podignuta optužnica, u ekskluzivnom razgovoru za 24sata on je kazao kako 'nema šanse da se odazove sudu u Dubrovniku, te da sud ne priznaje'. 

- Ne znam ja ni za kakav Županijski sud. Haaškom sudu sam se već odazvao, i oni su dokazali da ja nisam ni za što kriv. Odazvao bih se svima, osim Hrvatima - kazao nam tada  je Božidar Vučurević, ratni načelnik Trebinja protiv kojeg je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo optužnicu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva dubrovačkog područja i uništavanja kulturno-povijesnih spomenika između 1991. i 1995.

- Svi znaju da ja nisam mogao imati nikakve nadležnosti nad jednom silom kakva je JNA, a koja je napadnuta od strane hrvatske paravojske. Govorim paravojska jer u to doba Hrvatska još nije bila priznata. Nakon što se JNA povukla, oko Dubrovnika nije poginuo nijedan srpski vojnik, a na području Trebinja poginulo je oko 400 hrvatskih bojovnika, pa ja vas pitam ko je tu na koga izvršio agresiju - kazao nam je Vučurević dodavši da optužnicu smatra nebuloznom i da nije ni malo zabrinut.

- Oni su čuli da sam ja imao srčani udar pa me hoće dokrajčiti, ali neće moći - kazao nam je Vučurević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 341
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu