Obavijesti

News

Komentari 2

Uhitili kreatora aplikacije koja je nudila muslimanke na aukciji

Uhitili kreatora aplikacije koja je nudila muslimanke na aukciji

Osim kreatora, uhitili su još troje sudionika, među kojima je i jedna žena. Na meti ove i još jedne slične aplikacije bile su žene koje su u prošlosti kritizirale porast hinduističkog nacionalizma

VIDEO

Indijska policija izvijestila je javnost o uhićenju 20-godišnjeg muškarca za kojeg sumnjaju da je stvorio aplikaciju na kojoj se dijele fotografije muslimanskih žena u svrhu virtualne 'aukcije'. Aplikacija se nalazila na Microsoftovoj platformi, GitHub, po nazivom 'Bulli Bai', što je pogrdni naziv za muslimanske žene. Tamo su do prošlog tjedna, kada je aplikacija ugašena, korisnici dijelili fotografije na desetke žena, bez njihovog odobrenja. 

KPS Malhotra, policijski službenik u glavnom gradu New Delhiju, u četvrtak je rekao da je njegov tim nakon istrage uhitio Niraja Bishnoija, 20-godišnjeg studenta strojarstva, iz Jorhata.

- On je osoba koja je kreirala aplikaciju 'Bulli Bai' na Githubu. Također je stvorio Twitter profil @bullibai_ - rekao je Malhotra.

Policija u zapadnom gradu Mumbaiju, koja također istražuje aplikaciju, ovog je tjedna odvojeno uhitila tri osobe, uključujući dvoje 21-godišnjih studenata strojarstva, Vishala Kumara i Mayanka Rawala te Shwetu Singh, 19-godišnju ženu. Policija je dodala da trenutno istražuju je li aplikacija, koja nije provodila stvarnu aukciju ljudi, dio 'veće zavjere'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Talibani traže od TV mreža da ne prikazuju serije sa ženama
Talibani traže od TV mreža da ne prikazuju serije sa ženama

Nekoliko indijskih muslimanskih novinarki našlo se na meti aplikacije, uključujući Ismat Aru koja je u nedjelju podnijela, a zatim podijelila na društvenim mrežama policijsku prijavu u kojoj se navodi da je aplikacija 'osmišljena da vrijeđa muslimanke'.

- Nakon današnjeg uhićenja od strane @DelhiPolice, nadam se da će krivci koji stoje iza ovog uznemiravanja muslimanskih žena, uključujući novinarke poput mene, na kraju biti uhvaćeni i kažnjeni- napisala je Ara na Twitteru.

Reporteri bez granica (RSF) opisali su aplikaciju kao 'apsolutno zastrašujuću' i pozvali su indijske vlasti da poduzmu odgovarajuće mjere.

- Ne poduzeti ništa značilo bi odobravati iznimno nasilan oblik uznemiravanja, oblik zastrašivanja koji diskriminira cijeli sektor novinarske zajednice i izlaže one koji su targetirani potencijalnim fizičkim napadima - rekao je Daniel Bastard iz RSF-a.

Singh, najmlađa od dosad uhićenih u slučaju aplikacije 'Bulli Bai', je iz sjeverne indijske države Uttarakhan. Ova 19-godišnjakinja je počela provoditi vrijeme na društvenim mrežama i uspostavila kontakt s hinduističkim desničarskim korisnicima nakon što je prošle godine položila maturu, rekao je lokalni policijski službenik, koji je s njom razgovarao ranije ovog tjedna, za agenciju Reuters.

Službenik, koji je odlučio ostati anoniman, rekao je da mu je Singh objasnila da se njezini postupci temelje na hinduističkoj desničarskoj ideologiji, koju je pokupila na platformama društvenih medija, uključujući Facebook, WhatsApp i Twitter, prenosi Al Jazeera.

Švedska optužila ženu za novačenje sina (12) u IS
Švedska optužila ženu za novačenje sina (12) u IS

Muslimani, koji čine oko 14 posto od 1,3 milijarde stanovnika Indije, svjedoci su porasta vjerske mržnje i nasilja otkako je premijer Narendra Modi došao na vlast 2014. i ponovno izabran 2019. godine. U srpnju prošle godine, slična aplikacija pod nazivom 'Sulli Deals', također na GitHubu, stavila je gotovo 80 muslimanki na "prodaju". U tom slučaju još nema uhićenih.

Mnoge žene koje su se pojavljivale u obje aplikacije u prošlosti su davale kritičke izjave o porastu hinduističkog nacionalizma i tretmanu manjina u Indiji.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1