Obavijesti

News

Komentari 0

Ukidaju se obiteljski domovi: 'Ovo je birokratsko žongliranje'

Ukidaju se obiteljski domovi: 'Ovo je birokratsko žongliranje'

Upozoravaju kako ne postoji dovoljni kapacitet u obiteljskim domovima u odnosu na potražnju smještaja te kako to govori o tome da su obiteljski domovi prepoznati kao kvalitetni pružatelji socijalne usluge smještaja

VIDEO

Udruga obiteljskih domova ocijenila je u srijedu kako izmjene Zakona o socijalnoj skrbi sadrže pozitivne pomake, ali ne shvaća razloge za najavu ukidanja obiteljskih domova te upozorava kako to stvara neizvjesnost u vezi s daljnjim smještajem više tisuća korisnika.

Udruga pozdravlja osnivanje Akademije socijalne skrbi i Povjerenstva za odlučivanje o osnovanosti pritužbe podnositelja koji nije zadovoljan odgovorom ministarstva, jači nadzor nad pružateljima socijalnih usluga te daljnji nastavak procesa deinstitucionalizacije, stoji u priopćenju.

No, u Udruzi su istovremeno duboko zabrinuti najavom ukidanja obiteljskih domova tvrdeći da za to "nema utemeljenja ni potrebe". 

- Ministarstvo navodi kako je utvrdilo da obiteljski domovi nisu ostvarili zadani cilj niti je pružena očekivana razina kvalitete usluge, a da pri tome ne navodi konkretne i provjerljive podatke već paušalno to proizlazi iz njihovog 'praćenja kvalitete' - pojašnjavaju.

Stoga će Udruga putem instituta prava na pristup informacijama zatražiti od resornog Ministarstva na uvid svu relevantnu dokumentaciju iz koje proizlazi taj zaključak.

- Ukidanje obiteljskih domova kroz 'transformaciju' u ustanove ili udomiteljstvo nije rješenje već birokratsko žongliranje. Oni koji su pružali kvalitetnu socijalnu uslugu smještaja, a takva je najveća većina, to će pružati i u obliku obiteljskog doma, ustanove ili udomiteljstva - poručuju iz Udruge.

Aladrović predstavio reformu socijalne skrbi: Udomiteljstvo bi popularizirao većim naknadama
Aladrović  predstavio reformu socijalne skrbi: Udomiteljstvo bi popularizirao većim naknadama

Kao pravo rješenje problema vide partnerski odnos Ministarstva i predstavnika obiteljskih domova kroz koji će se kontinuirano podizati standard kvalitete smještaja korisnika, a da ne dođe do "tektonskih promjena" koje će se negativno reflektirati na korisnike i zaposlene u obiteljskim domovima.

Upozoravaju kako ne postoji dovoljni kapacitet u obiteljskim domovima u odnosu na potražnju smještaja te kako to govori o tome da su obiteljski domovi prepoznati kao kvalitetni pružatelji socijalne usluge smještaja. 

- Prema demografskim projekcijama u sljedećih pet godina doći će do daljnjeg starenja populacije i još veće potrebe za smještajem. Udruga će u idućem razdoblju biti aktivni dionik te će ukazivati na problematičnost navedenih zakonodavnih izmjena - poručili su iz Udruge obiteljskih domova

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca