News

Komentari 26

'Ukidamo propusnice, ali virus je još uvijek tu, budite oprezni. Pomoć stiže i iz drugih zemalja'

'Ukidamo propusnice, ali virus je još uvijek tu, budite oprezni. Pomoć stiže i iz drugih zemalja'

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, zahvalio je svima koji su se mobilizirali kako bi pomogli stanovnicima Sisačko-moslavačkoj županiji, ali je apelirao da ne dolaze kako se ne bi stvarale gužve

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, u srijedu je sa sjednice Vlade poručio kako su donijeli odluku o ukidanju propusnica zbog razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali je pozvao sve građane na oprez i pridržavanje epidemioloških mjera.

- Virus je još uvijek tu. I ovu odluku treba shvatiti samo u kontekstu olakšavanja rada žurnih službi i pomoći stanovništvu, a ne dovoditi u vezu s razvojem epidemije - naglasio je. 

Više od 1000 pripadnika žurnih službi u Sisačko-moslavačkoj županiji cijelu noć pomagali stanovništvu 

Podsjetio je da je 28.prosinca, zbog razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, aktiviran sustav Civilne zaštite te da su na teren poslane sve raspoložive snage.

- Upućeno je 48 inženjera statičara, koji su s pripadnicima državne intervencijske postrojbe obilazili područje Siska, Petrinje i Gline i procjenjivali oštećenost objekata. Nakon jučerašnjeg još razornijeg potresa na teren su u vrlo kratkom periodu izašle dodatne snage sustava sa svom potrebnom opremom i državna intervencijska postrojba, vatrogasci, HGSS, Crveni križ, policija i vojska, sve skupa nešto više od 1000 pripadnika koji su kontinuirano radili cijelu noć u pružanju pomoći stanovništvu i saniranju građevina - rekao je dodavši kako je na teren poslano i 65 timova Hitne pomoći koje su prevozile bolesnike u Zagreb. 

- Osobe kojima su domovi oštećeni smještene su u osnovne škole prema mjestu boravka, u vojarnu u Petrinji, lječilište Topusko te u šatore koje podiže vojska. Crveni križ organizirao je prehranu i opskrbu unesrećenih osoba, a pomoć se prikuplja u cijeloj Hrvatskoj - rekao je.

Pomoć stiže iz drugih zemalja

Do sada je na potresom pogođeno područje, dodao je, u dva konvoja dopremljeno 350 kreveta, 560 madraca, 350 podnica, 7120 deka, paketi suhih obroka i pitke vode.

- Aktiviran je mehanizam Unije za Civilnu zaštitu za traženje međunarodne pomoći u obliku šatora, električnih grijača i sklopivih kreveta, vreća za spavanje, rasvjete... Već je stigla pomoć iz Slovenije u četiri kontejnera, a tijekom dana stiže i pomoć iz Italije, a vjerojatno i iz Češke, Rumunjske i Grčke. Bilateralna pomoć ponuđena je iz cijelog niza susjednih zemalja EU - istaknuo je. 

Još jednom je zamolio građane da ne idu u područja pogođena potresom da se ne stvaraju gužve, a one koji žele pomoći uputio je da doniraju financijska sredstva, prehrambene proizvode, higijenske potrepštine ili odjeću u koordinaciji s Hrvatskim Crvenim križem (HCK).

- Detaljnije upute o načinu doniranja nalaze se na web stranici HCK-a, ponude za donacije opreme, građevinskog materijala ili pružanja usluga mogu se uputiti na mail adresu potres.petrinja@mup.hr - dodao je. 

Korona virus

Vezano uz praćenje koronakrize izvijestio je da su inspektori Ravnateljstva Civilne zaštite i policija izvršili u proteklom razdoblju 15.814 nadzora, od čega su izdali 75 usmenih upozorenja. Utvrđena su 39 prekršaja i tri kaznena djela zbog kršenja propisanih mjera. Utvrđeno je i 169 mjera kršenja mjera samoizolacije građana, i za to će biti podneseni prekršajni nalozi, a evidentiramo je i jedno kazneno djelo zbog širenja i prenošenja  zarazne bolesti.

- Za pogođena područja izdano je ukupno više od milijun artikala zaštitne opreme, oko 70 tona. Trenutno se ta oprema zanavlja u logističkom centru te je ima oko 11,1 milijun, odnosno više od 700 tona, rekao je Božinović. 

I premijer Andrej Plenković zahvalio je svim službama na pomoći. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Najčitaniji članci