News

Komentari 5

Ukinuli stranicu za ocjenu rada dužnosnika, osnivačica stranice najavila je: 'Idemo na sud...'

Ukinuli stranicu za ocjenu rada dužnosnika, osnivačica stranice najavila  je: 'Idemo na sud...'

Mi smo se držali svih zakonskih normi i prakse institucija Europske unije, poput Europskog suda za ljudska prava i Suda Europske unije, kaže Viktorija Knežević koja planira ići i na Ustavni sud

Hrvatska unatoč preporukama Europske unije nije uvela sustav u kojem građani mogu ocjenjivati rad državnih službenika.

Takav sustav imaju gotovo sve europske zemlje i s njima radi na poboljšanju svoje uprave. Građani anonimno i subjektivno ocjenjuju rad službenika s kojim su se susreli kad su nešto trebali obaviti u javnoj upravi. Sustav se zove CAF i kreirao ga je Europski institut za javnu upravu. Pojednostavljeno, pomoću njega razdvajaju kukolj od žita. Oni službenici koji bolje rade su nagrađeni, a oni koji skupe loše ocjene su kažnjeni.

Smetaju im komentari

A što su imali Hrvati? Sustav plaće zavisno o kvaliteti rada najavljuje se pet godina i nije uveden. Nije uvedena ni europska praksa javnog ocjenjivanja rada. Pa je sustav sličan europskom morala pokrenuti privatna osoba, dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević preko svoje udruge Prospectus. Ona je pokrenula stranicu ocijenime.hr prije više od dvije godine. Počela je s četiri grada, ali je u međuvremenu putem prava na pristup informacijama prikupila imena više od 4500 zaposlenih u 22 hrvatska grada.

Građani su mogli ostaviti ocjenu i komentar na rad svakog pojedinog službenika s kojim su se susreli.

Ali sad je stranica ugašena. Ugasila ju je državna Agencija za zaštitu osobnih podataka jer je utvrdila da su podaci o službenicima prekomjerno obrađivani te da Knežević nije imala pravnu osnovu i zakonitu svrhu u njihovu korištenju.

- Oni ne spore korištenje imena službenika, nego komentiranje i ocjenjivanje njihova rada. To je udar na slobodu govora i očito pred lokalne izbore žele ugasiti ovu stranicu na kojoj su građani mogli dati ocjene i komentare službenika, namještenika i dužnosnika. Takav udar na slobodu govora nije viđen u Hrvatskoj još od 1971. godine - uzbuđeno nam govori Knežević.

Kaže da građani ne mogu uopće imati mogućnost ocjene rada, a da je postojeći sustav ocjena službenika sramotan. Knežević ističe podatak da su nadređeni čak 73 posto svojih službenika ocijenili odličnom ocjenom, a još 13 posto vrlo dobro ocjenom, što je potpuno nerealno i ne ispunjava svoju svrhu.

- Mi smo se držali svih zakonskih normi i prakse institucija Europske unije, poput Europskog suda za ljudska prava i Suda Europske unije - kaže Knežević.

Podnijela je zato upravnu tužbu, planira ići na Ustavni sud, a onda i na europske institucije. Uvjerena je da će na kraju dobiti sporove.

- Neće nas ušutkati - kaže.

Smatra da Agencija pogrešno tumači da nije mogla koristiti podatke dobivene pravom na pristup informacijama u svrhu ocjenjivanja rada službenika.

Jedna stručnjakinja za zaštitu podataka, koja je analizirala rješenje o gašenju stranice, ipak je mišljenja da ne vidi pogreške u rezoniranju Agencije. Jer su vrlo detaljno obrazloženi razlozi donošenja s obzirom na kontekst ostale prateće regulative koja uređuje to područje i koju treba uzeti u obzir.

Pravno u redu, ali

- Podaci su, prema rješenju, prikupljeni u jednu svrhu, a korišteni su u drugu. Također se radi i o prekomjernoj obradi po trenutačno važećem zakonodavstvu i još mnogo stavaka - kaže nam uz ogradu da ne može usporediti sve navedeno u rješenju s informacijama na stranici jer je ona u međuvremenu ugašena.

Ipak, smatra da je vrijeme za ozbiljno razmatranje promjene zakonodavstva u smjeru koji će omogućiti javni i transparentan sustav vrednovanja i iskazivanja zadovoljstva građana državnim servisima. Upravo u europskim smjernicama i regulativi vidi značajan potencijal unapređivanja tog segmenta javne uprave za dobrobit cijeloga društva.

Novi čelnik izmijenio četiri stranke

Zdravko Vukić je novi šef Agencije koji je donio rješenje. Prije toga prethodna garnitura godinu i pol nije vidjela ništa sporno u  stranici. Vukić je zadnje bio u HDZ-u, iz kojeg je izašao, a prije toga u još tri stranke. Prije je bio i pomoćnik ministra za graditeljstvo. U Saboru je sporeno njegovo imenovanje.

Revoltirana je osnovala stranicu za ocjene

Viktorija Knežević je dubrovačka odvjetnica. Ponukana osobnim iskustvom osnovala je stranicu. Kaže da je ona djelovala i preventivno, jer kad su zaposlenici u gradovima znali da će biti ocijenjeni na stranici, već su se ponašali bolje prema građanima. Kaže i da nisu dopuštali vrijeđanje i mržnju.

Najčitaniji članci