Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Ukleta obitelj: Bila su 4 brata, samo je jedan doživio starost

Ambiciji članova dinastije Kennedy nije bilo kraja. Željeli su stvoriti najpoznatiji i najmoćniji američki klan. No, uslijedile su tragedije..Na današnji dan 1963. ubijen je američki predsjednik John Kennedy

6 komentara

Osnivači ugledne i moćne dinastije Joseph (Joe) i Rose Kennedy imali  su devetero djece, četiri sina i pet kćeri, od kojih je najpoznatiji američki predsjednik John F. Kennedy. Njihovoj ambiciji nije bilo kraja.  Uspjeh je bio imperativ u njihovoj obitelji. Njihova djeca su morala biti najbolja, najpametnija, najuspješnija, najistaknutija...

Glava obitelji Joseph Kennedy bio je sin irskih emigranta. Njegov otac Patrick uspio je od običnog radnika napredovati u uspješnog poslovnog čovjeka a svom sinu Josephu omogućio je sve najbolje. Školovao se u najboljim katoličkim školama, studirao na Harvardu. Sa 26 godina 1914. oženio je Rose Fitzgerald, kći bostonskog gradonačelnika. Već sljedeće godine dobili su prvo dijete, a u sljedećih  17 godina još njih osmero.

OBITELJSKE TAJNE Nije bio moralan: Ovo su sva zla koja je napravio otac JFK-a

'Prljavi novac' uzrok zle kobi?

Joseph je bio strašno ambiciozan i beskrupulozan čovjek. Sumnjivi poslovi nisu mu bili strani. Tijekom prohibicije 20-ih godina trgovao je alkoholom, a mnogi smatraju da je upravo taj 'prljavi novac' uzrok zle kobi njegove obitelji.

Majka Rose prečesto je bila u crnini. Pokopala je tri sina i kćer. Svi su umrli mladi, tragično su skončali. Postoji teorija da su supružnici Kennedy uvrijedili jednog uglednog rabina koji ih je prokleo. Kletva je glasila da sva djeca umru prije majke Rose.

Prvorođeni sin Joseph bio je prodoran i pametan. Otac je za njega imao velike planove. Predodredio mu je karijeru političara. No njegova rana smrt 1944.poremetila je planove ambicioznog oca. Poginuo je u eksploziji zrakoplova iznad La Manchea na tajnoj misiji u Drugom svjetskom ratu. 

Robert F. Kennedy remembered as Bobby GODIŠNJICA SMRTI Robert F. Kennedy: Upucali su ga pred očima trudne supruge

Četiri godine kasnije, također u avionskoj nesreći, poginula je njihova kći Kathleen "Kick" koja je tada imala tek 28 godina. Bila je udovica mladog lorda Hartingtona koji je poginuo u ratu samo pet mjeseci nakon vjenčanja. Kathleen je stradala pri padu zrakoplova u Francuskoj, dok je putovala iz Pariza prema Azurnoj obali.

Foto: Wikipedia Tri brata - Robert, John i Joseph Kennedy. Svi su stradali tragično

Zatim je 1963. godine izvršen atentat na drugorođenog sina, tadašnjeg američkog predsjednika Johna da bi samo pet godina kasnije u atentatu nastradao i mlađi Johnov brat Robert Kennedy, otac jedanaestero djece, tijekom predizborne utrke u Los Angelesu.

Lobotomija najstarije kćeri

Rosemary, najstarija kći Kennedyjevih rođena je s blagim mentalnim poremećajem, a otac Joe je, unatoč protivljenju supruge i kćeri Kathleen, kao 23-godišnju djevojku poslao na eksperimentalnu operaciju mozga - lobotomiju. Otac se navodno nije mogao nositi s njezinim ispadima, napadajima i promjenama raspoloženja iako su Rosemary mnogi opisivali kao ljubaznu i veselu djevojku.

156441372 | Autor: - / Imagno / Profimedia Foto: - / Imagno / Profimedia Rose Kennedy sa kćerima Kathleen "Kick" (lijevo) i Rosmery (desno) 1937. godine

Nakon te jezive operacije, Rosemary više nije mogla govoriti, smanjila joj se pokretljivost, satima je sjedila i zurila u zid. Ostatak života više nije mogla brinuti o sebi. Život je provela u privatnim institucijama za mentalno oboljele.

Johnova supruga Jackie Kennedy je 1956. rodila mrtvorođenče, a 1963. godine umro joj je sin Patrick, dva dana nakon rođenja, zbog problema s plućima.

Otac klana Joseph doživio je potpunu sreću kad je njegov John postao predsjednik no njegovo veselje nije dugo potrajalo. Ubrzo je doživio moždani udar nakon kojeg je izgubio moć govora, a desna strana tijela ostala je nepokretna. Poživio je još nekoliko godina, a srce mu je puklo 1969., godinu dana nakon ubojstva sina Roberta.

Niz tragedija se nastavio

David Kennedy jedan od Robertovih sinova umro je 1984. godine od predoziranja kokainom. Na drogu se navukao nakon što su mu oca ubili pred njegovim očima.

President John F. Kennedy Archive JFK ŽENE NIJE ODBIJAO Sve predsjednikove ljubavnice: Marilyn je bila tek jedna u nizu

Rose je umrla 1995. godine u 104. godini života pa nije svjedočila smrtima koje su uslijedile. Naime, 1997. poginuo je njezin unuk, Robertov sin Michael Kennedy na skijanju u Aspenu. Dvije godine kasnije "američki princ" John F. Kennedy Jr., sin ubijenog predsjednika Kennedyja, izgubio je život je kad se privatni avion kojim je upravljao srušio u Atlantski ocean. 

Najmlađe dijete Josepha i Rose, Edward Ted Kennedy, dugogodišnji uspješni američki senator jedini od svoje braće doživio je starost. Umro je 2009. u 77. godini života od tumora na mozgu.

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message