Obavijesti

News

Komentari 13

Uklonili su nelegalni kiosk na splitskoj Rivi: 'Zbog toga nije dovršena Riva, ovo je suludo'

Uklonili su nelegalni kiosk na splitskoj Rivi: 'Zbog toga nije dovršena Riva, ovo je suludo'

Nakon gotovo dva sata natezanja, kiosk su u utorak ujutro uklonili. Vlasnici, bračni par Dario i Nada Alujević i njihov sin, su kisok prvo okružili kombijem i kamionom, a kasnije su se zaključali u kiosk

VIDEO

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević odlučio je stati na kraj bespravno postavljenom kiosku na splitskoj Rivi koji je tamo od 2016. godine. Riječ je o bespravnom objektu od devet četvornih metara kod Turističke palače zbog kojeg se godinama prije nije moglo dovršiti popločavanje glavne ulice u Splitu, piše Dalmacija danas.

Nakon gotovo dva sata natezanja, kiosk su u utorak ujutro uklonili. Vlasnici, bračni par Dario i Nada Alujević i njihov sin, su kiosk prvo okružili kombijem i kamionom, a kasnije su se zaključali u kiosk. Pozvali su vatrogasce, a onda ih je interventna policija odvela.

Priveli su četvero ljudi povezanih s vlasnikom objekta Darijem Alujevićem. Pauk služba uklonila je i četiri parkirana automobila koji su bili oko kioska.

Vlasnici su tvrdili da je kiosk legalno tu postavljen te su Grad pozivali na razumijevanje. Gledali su na njega kao borbu za egzistenciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Omrčen demantirao Puljkove tvrdnje: 'Koncesiju za parking dobio je na javnom natječaju'
Omrčen demantirao Puljkove tvrdnje: 'Koncesiju za parking dobio je na javnom natječaju'

Dario Alujević situaciju je nazvao cirkusom dok je sve promatrao iz kombija. Naposljetku su otišli uz krikove.

-  Ovo je cirkus i objasnit ću građanima o čemu se tu radi. Doneseno je rješenje o uklanjanju kioska na koje je u roku uložena žalba. Prije nego što je žalbeni rok završen, doneseno je rješenje o izvršenju koje nema pravnu snagu. Ono nije izvršno zbog toga što nam nije uručeno. Znači, Grad Split je donio osnovno rješenje i na to rješenje o izvršenju uklanjanja, međutim mi ga nismo zaprimili, već nam je telefonskim putem javljeno da će se vršiti uklanjanje. U međuvremenu, kako smo uložili žalbu, sukladno zakonu smo poslali požurnicu Splitsko-dalmatinskoj županiji, u međuvremenu je doneseno rješenje kojim se poništava rješenje Grada Splita. Grad Split je zaprimio rješenje koje poništava njegovo rješenje, te je Grad Split dužan donijeti rješenje o obustavi izvršenja. To je zakonita procedura koju bi trebalo poštivati. Ovo je pomorsko dobro - rekao je Darijo Alujević, piše Slobodna Dalmacija

Dogradonačelnik je rekao da je trenutno na snazi rješenje o izvršenju rješenja o uklanjanju štanda na splitskoj Rivi.

- Ta trafika sprječava dovršetak ovog dijela Rive od 2016. godine. Ona je tu ilegalno, bez ijednog papira, nikome ništa ne plaća. Stoji u prostoru i vremenu bez da ijedna inspekcija, ijedno tijelo, reagira prema njoj. Prva i glavna odgovorna osoba koja je trebala svih ovih godina reagirati je zaposlenik Lučke kapetanije, čiji je ured pokraj nas i koji pet godina ne postupa na pomorskom dobru. Znači, pet godina Lučka kapetanija dozvoljava bezakonje ispred njihovog ureda - kazao je dogradonačelnik Bojan Ivošević.

- Gospodin jutros je oko kućice parkirao kombije i dolazimo do sulude situacije da kako je na nogostupu i ugašen, onda ga mogu ga samo kazniti. Kada ga pauk hoće pomaknut, onda ulaze u auto i pale ga. Onda policija kaže da ga može samo kazniti i da mu ne može narediti da se makne. Dolazimo do toga da sa zakonima, a mnogi su dali svoje živote da bi imali uređen sustav, nitko u ovoj državi ne može uvesti red. Nitko nije u stanju natjerati sustav da radi, nitko ne smatra da ima ovlasti nad nečim što je očito nezakonito, što pet punih godina potpuno nezakonito u centru Splita sprječava dovršetak Rive - objasnio je dogadonačelnik Splita.

Trafika je na Rivi nelegalno od 2016. godine, a rješenje Grada je važeće, izjavio je Ivošević.

- To rješenje je na snazi i žalba ne odgađa izvršenje rješenja. Ovdje je sva sila službi. Vi tu vidite, vatrogasce, policiju, HEP, vodovod i tako dalje. Uskoro će doći firma koja će ukloniti kiosk. Gospodin u ovom gradu radi tri ilegalne djelatnosti, ima bespravne objekte na Marjanu. Sva sila države ne može mu ništa. Kada pauk krene micati vozila on uđe unutra i tako dalje. Ovo je izrugivanje s hrvatskom državom i prema svima onima koji su se borili. Ovo je suludo, pet godina netko u centru Splita ima ilegalni kiosk. Gospodin Ivica Čikotić iz Lučke kapetanije pet godina vidi ovaj kiosk s prozora i ne reagira - rekao je Ivošević.

- Tako da građani, kada vam inače službenici daju naredbu da uklonite vozilo jer ste nepropisno parkirali, ovdje možete vidjeti da nitko ne mora slušati policiju, ni vatrogasce, ni jednu državnu ili gradsku instituciju, jer tko god hoće može raditi što hoće. Možete izgraditi 3 bespravna objekta na Marjanu, možete se gore baviti s 2 ilegalne djelatnosti, možete imati bespravni kiosk u centru grada na Rivi, možete imati ilegalnu djelatnost u tom kiosku... Mislim da država nekim ljudima ni ne treba, neki se vrlo dobro snalaze u anarhiji i koriste sve rupe našeg sustava - rekao je dogradonačelnik.

Dodao je da žalba ne odgađa izvršenje te da u gradsku upravu nije zaprimljen još niti jedan dokument Županije.

- Oni su ti koji su nas naučili da dok papir nije službeno ušao u protokol je nevažeći. Imamo jedno važeće rješenje o izvršenju rješenja o uklanjanju - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić