Obavijesti

News

Komentari 73

Ultimatum: Ispraznite zgrade u 48 sati ili se suočite sa silom

Ultimatum: Ispraznite zgrade u 48 sati ili se suočite sa silom
11

Nakon pregovora iz zgrade državne sigurnosti u Lugansku izašlo je 50 ljudi. Nije potvrđeno da su taoci. Kijev tvrdi da su proruski aktivisti postavili eksploziv u zgradi

VIDEO

Ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je proruske aktiviste koji su zauzeli državne zgrade u gradovima na istoku države da  započnu pregovore o političkom rješenju ili se "suoče sa silom", piše BBC.

Ministar Arsen Avakov je kazao da se situacija na bilo koji način mora "razriješiti u roku 48 sati". Potvrdio je da je u tijeku antiteroristička operacija u regijama Lugansk, Donjeck i Harkiv te će biti završena u naredna dva dana.

– Postoje dva načina rješenja – političko, s pregovorima ili sila – kazao je ministar te dodao kako razgovore i političko rješenje predlažu onima koji žele dijalog. Avakov je kazao da će manjina koja traži sukob dobiti snažan odgovor ukrajinskih vlasti.

Ukrajina: Separatisti su podmetnuli eksploziv i drže taoce

Ukrajinska državna sigurnosna služba SBU izvijestila je kako su proruski aktivisti zauzeli lokalnu zgradu državne sigurnosti u Lugansku u nedjelju. U zgradi su postavili eksploziv i zatočili 60-ak ljudi. Prosvjednici tvrde kako to  nije istina. Tijekom noćašnjih pregovora, 51 čovjek napustio je zgradu. 

Nije jasno radi li se o prosvjednicima ili taocima. Ukrajinska novinska agencija Interfax kaže kako je pušteno 56 ljudi i da pregovori još traju. Aktivisti su još u utorak tvrdili da nemaju nikakav eksploziv niti da drže taoce. Priznali su samo da su zaplijenili sanduke automatskih pušaka, piše Reuters

- Ne trebamo taoce da dobijemo ono što želimo - rekao je Anton koji nije želio otkriti prezime. Zgrada u Lugansku samo je jedna u nizu koje su zauzeli proruski aktivisti. Traže referendum kojim bi se i oni odvojili od Kijeva. Prosvjednici i dalje drže kontrolu u zgradama u Donjecku, a vlasti su prekinule okupaciju u Harkivu.

Ukrajinska vlada tvrdi kako su okupacije ruski plan da raskomadaju zemlju.

Američki državni tajnik John Kerry optužio je ruske agente i specijalne snage da potpiruju separatističke prosvjede te da Moskva sprema vojnu akciju kao na Krimu. 

Najavili pregovore, ali ne zna se točno kada

Šefica vanjske politike EU Catherine Ashton, američki državni tajnik John Kerry, njegov ruski kolega Sergej Lavrov i ukrajinski ministar vanjskih poslova Andri Deščica sastat će se sljedeći tjedan kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini. Bit će to prvi sastanak takve vrste od početka krize.

Kijev i SAD optužuju Moskvu da potpiruje prosvjede među pretežno ruskim stanovnicima u istočnoj Ukrajini. Vjeruju kako Rusi žele još teritorija. Moskva naravno tvrdi kako to nije tako. Međutim, ni ne priznaju novu vlast nakon što su Ukrajinci srušili Janukoviča, piše BBC

NATO je upozorio Moskvu da će sljedeći korak u Ukrajini biti 'povijesna greška' s teškim posljedicama.

Točan datum i mjesto sastanka nisu poznati, ali zna se da će biti u Europi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 73

VIDEO

VIDEO Milanović krenuo prema Plenkoviću, pogledajte kako je reagirao. Nisu se ni pozdravili
NEUGODNJAK NA SVEČANOSTI

VIDEO Milanović krenuo prema Plenkoviću, pogledajte kako je reagirao. Nisu se ni pozdravili

Milanović i Plenković nisu se pozdravili, ni rukovali. Kimnuli su si glavom

Pogledajte oluju koja je stigla u Hrvatsku! U dijelovima Zagreba pljusak, u Slavoniji moguća tuča
NE IZGLEDA DOBRO

Pogledajte oluju koja je stigla u Hrvatsku! U dijelovima Zagreba pljusak, u Slavoniji moguća tuča

DHMZ je dodao i osječku regiju pod žuti alarm te označio i moguću tuču. Ranije su alarm objavili za zagrebačko, karlovačko i gospićko područje
Užas u Slavoniji: Izrešetan auto sportskog direktora Osijeka, oglasili se HNS, Boto i policija
UŽIVO: 24SATA U OSIJEKU

Užas u Slavoniji: Izrešetan auto sportskog direktora Osijeka, oglasili se HNS, Boto i policija

U automobil je s prednje strane u vjetrobransko staklo na mjesto vozača ispaljeno 7 hitaca.