News

Komentari 4

Ukrajina i Zapad spriječili su "eskalaciju" krize s Rusijom

Ukrajina i Zapad spriječili su "eskalaciju" krize s Rusijom

Ukrajina i Zapad uspjeli su spriječiti rusku "eskalaciju", rekao je u utorak šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba, nedugo nakon vijesti da su se ruske snage raspoređene u blizini ukrajinskog teritorija počele povlačiti

"Zajedno s našim partnerima, uspjeli smo spriječiti bilo kakvu novu rusku eskalaciju", rekao je ministar.

No on ipak smatra da je još prerano za konstataciju da su zaista smanjene napetosti u toj krizi koja potresa Europu od kraja 2021. godine.

"Situacija je i dalje napeta, ali pod kontrolom", rekao je Kuleba, dan nakon što je Kijev posjetio njemački kancelar Olaf Scholz kojeg se u utorak očekuje u Moskvi.

"Rusija cijelo vrijeme daje razne vrste izjava, pa zato imamo pravilo: povjerovat ćemo u deeskalaciju kada budemo vidjeli povlačenje" postrojbi, rekao je.

Nakon višetjednih napetosti, Rusija je u utorak objavila da je počela povlačiti u vojarne dio vojnika raspoređenih u blizini ukrajinske granice.

Zapad strahuje da prijeti ruska invazija na Ukrajinu. Rusija tvrdi da nema namjeru napasti, ali traži sigurnosna jamstva uključujući obećanje da Ukrajina nikada neće ući u NATO.

Zapad je to odbio, ali je predložio pregovore o drugim pitanjima kao što su kontrola naoružanja i sigurnost.

Kremlj potvrdio početak planiranog vojnog povlačenja

Kremlj je u utorak potvrdio da je počeo povlačiti vojne snage raspoređene uz granicu s Ukrajinom što je "normalan proces" i osudio je ponovno zapadnu "histeriju" upozoravanjem na skorašnju invaziju Rusije na Ukrajinu.

"Od početak smo govorili da će po završetku vojnih vježbi (...) vojska biti vraćena u svoje vojarne. Upravo se to sada događa, to je uobičajen proces", rekoa je novinarima glasnogovornik ruskog predsjedništva Dmitrij Peskov.

Nešto ranije u utorak ruuska novinska agencija Interfax javila je, pozivajući se na ministarstvo obrane da, iako se nastavljaju velike vježbe diljem zemlje, neke postrojbe južnih i zapadnih vojnih oblasti vraćaju se u baze pošto su završile svoj dio. 

Rusija je nagomilala više od 100.000 vojnika blizu granica s Ukrajinom i potaknula strah od invazije, osobito zbog toga jer se održavaju zajedničke vojne vježbe Rusije i Bjelorusije od 10. do 20. veljače pa je Ukrajina gotovo potpuno okružena ruskom vojskom. 

Ruska tržišta pozitivno su reagirala na tu vijest, a rubalj, valuta pod pritiskom usred bojazni od novih zapadnih sankcija u slučaju rata, porastao je 1,5 posto ubrzo nakon objave ministarstva obrane.

Valuta je ojačala i u ponedjeljak nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sugerirao predsjedniku Vladimiru Putinu da Moskva nastavi diplomatskim putem u nastojanjima da izvuče sigurnosna jamstva od Zapada.

Reakcija valute na te riječi pokazala je da jedna fraza može biti dovoljna da se rubalj snažno pomakne u oba smjera, rekao je Dmitri Polevoj, voditelj ulaganja pri Locko Invest.

Iako Moskva poriče da planira napad na Ukrajinu, traži od Sjedinjenih Država i NATO-a da joj zajamče da Ukrajina nikada neće ući u NATO. Washington i Bruxelles za sada to odbijaju. 

Njemački kancelar Olaf Sholz doputovao je u utorak u Moskvu kako bi razgovarao s Putinom i nastavio misiju sprečavanja rata. 

Najčitaniji članci