Obavijesti

News

Komentari 2

Ukrajina upozorava na 'neodgovorno djelovanje' ruskih snaga oko Černobila

Ukrajina upozorava na 'neodgovorno djelovanje' ruskih snaga oko Černobila
1

Zamjenica ukrajinskoga premijera Irina Vereščuk upozorila je da ruske snage militariziraju zonu isključenja oko elektrane te da prevoze velike količine starog i loše održavanog oružja

Visoka ukrajinska dužnosnica optužila je Rusiju za "neodgovorno djelovanje" u blizini okupirane černobilske nuklearne elektrane te je pozvala Ujedinjene narode da pošalju misiju koja bi procijenila opasnost.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Zamjenica ukrajinskoga premijera Irina Vereščuk upozorila je da ruske snage militariziraju zonu isključenja oko elektrane te da prevoze velike količine starog i loše održavanog oružja zbog čega bi moglo doći do oštećenja zaštitne kupole podignute oko reaktora broj četiri koji je eksplodirao 1986. godine.

>>STANJE U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU PRATITE OVDJE<<

Ruske snage sprječavaju vatrogasce da stave pod kontrolu brojne požare na tom području.

"Kada je riječ o nuklearnoj sigurnosti, neodgovorno i neprofesionalno djelovanje ruskih vojnika predstavlja ozbiljnu prijetnju ne samo Ukrajini, nego stotinama milijuna Europljana", napisala je Vereščuk na profilu na Telegramu.

Palestinski predsjednik u vezi Ukrajine kritizirao 'dvostruka mjerila' zapadnih zemalja
Palestinski predsjednik u vezi Ukrajine kritizirao 'dvostruka mjerila' zapadnih zemalja

"Zato tražimo da Vijeće sigurnosti UN-a prihvati hitne mjere demilitarizacije zone isključenja oko černobilske elektrane te da pošalje posebnu misiju kako bi se uklonila opasnost od ponavljanja černobilske nesreće koja bi bila rezultat djelovanja ruskih okupacijskih snaga", dodala je.

Vereščuk je upozorila da bi oštećenje zaštitne kupole podignute zahvaljujući europskom financiranju, "neizbježno izazvalo ispušanje u atmosferu znatne količine radioaktivne prašine i kontaminacije ne samo u Ukrajini nego i u drugim europskim zemljama".

Rusija, dodala je, "ignorira tu opasnost" nastavljajući prevoziti oružje kroz područje u blizini elektrane.

Britanski obavještajci: Rusija šalje 1000 plaćenika u Ukrajinu
Britanski obavještajci: Rusija šalje 1000 plaćenika u Ukrajinu

Rusija je već prije opovrgnula da njezine snage ugrožavaju nuklearne pogone u Ukrajini.

Ruske snage zauzele su područje oko černobilske elektrane u prvim danima invazije te su sprječavale smjenu osoblja koje održava elektranu.

Gradonačelnik Slavutiča, grada izgrađenog nakon nesreće 1986., rekao je u subotu da su ruske snage zauzele grad. Tri su osobe poginule u sukobima.

Rusija blokirala stranice njemačkog dnevnika Bild
Rusija blokirala stranice njemačkog dnevnika Bild

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju IAEA priopćila je da će promatrati situaciju te je izrazila zabrinutost zbog onemogućavanja smjene osoblja elektrane.