Obavijesti

News

Komentari 8

Ukrajinski ministar vanjskih poslova: 'Rusija nije spremna za ofenzivu punog razmjera'

Ukrajinski ministar vanjskih poslova: 'Rusija nije spremna za ofenzivu punog razmjera'

Iako pregovori i dalje traju, a države pokušavaju krizu rješiti mirnim putem, američka diplomatkinja u Ukrajini tvrdi da je narod spreman za invaziju i otpor Rusiji

VIDEO

Rusija nije prikupila dovoljno snaga za pokretanje invazije punog razmjera na Ukrajinu, izjavio je u srijedu ukrajinski ministar vanjskih poslova, Dmytro Kuleba, dok je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zaprijetio 'odgovarajućim mjerama odgovora' ako Zapad nastavi svoju 'agresivnu liniju'.

Kuleba je novinarima u Kijevu rekao da ruske trupe mogu napasti Ukrajinu u bilo kojem trenutku i to je slučaj od 2014. godine, kada je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim, ali trenutno neće moći pokrenuti punu ofenzivu.

- Broj ruskih vojnika skupljenih uz granicu Ukrajine i na okupiranim područjima je velik, predstavlja prijetnju, izravnu prijetnju Ukrajini. Međutim, dok mi govorimo ovaj broj je nedovoljan za ofenzivu punog razmjera duž cijele ukrajinske granice. Također im nedostaju neki važni vojni pokazatelji i sustavi za vođenje tako velike ofenzive punog razmjera. Možemo ponoviti još 100 puta da je invazija  neizbježna, ali to ne mijenja situaciju na terenu- rekao je.

Ukrajina je upozorila da Rusija pokušava destabilizirati zemlju prije bilo kakve planirane vojne invazije. Zapadne sile su više puta upozoravale Rusiju na daljnje agresivne poteze protiv Ukrajine. Kremlj poriče da planira napad i tvrdi da potpora NATO-a Ukrajini, uključujući povećanu opskrbu oružjem i vojnu obuku, predstavlja rastuću prijetnju na zapadnom krilu Rusije.

Kuleba je rekao novinarima da vojna invazija nije jedina prijetnja Ukrajini.

- Vidimo scenarij destabilizacije Ukrajine i taj je scenarij neizbježan, već se događa, širenjem panike, pritiskom na ukrajinski financijski sustav, provođenjem cyber-napada na Ukrajinu.

- Siguran sam da bi predsjednik Putin bio sretan da ovaj plan uspije, tako da ne mora ni pribjegavati vojnoj sili kako bi Ukrajinu stavio u iznimno ranjivu poziciju. Danas je prioritet broj jedan držati stvari pod kontrolom, biti realan u procjeni neposredne prijetnje, a pritom ne umanjiti prijetnju potencijalne vojne invazije.

Ranije u srijedu, Sergiy Korsunsky, ukrajinski veleposlanik u Japanu, rekao je da ne očekuje sveobuhvatni rat s Rusijom.

- Optimist sam. Vjerujem da je rat punog razmjera vrlo, vrlo, vrlo teško očekivati, ali možda ćemo vidjeti više lokaliziranog sukoba- rekao je Korsunsky tijekom govora u Tokiju o odnosima Ukrajine i Japana.

- Ali ako je riječ o vojnim uvjetima, dopustite mi da vam kažem, mi smo vrlo spremni. Naša vojska je vrlo dobro pripremljena.  Apsolutna je besmislica misliti, kako neki ruski analitičari kažu, da će, nakon što vidimo približavanje ruskih snaga, doći do ustanka, da će doći do promjena u vladi. Nikako- dodao je.

Rusija neće dopustiti 'beskrajne rasprave'

Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov obratio se u srijedu Državnoj dumi te ponovio želju za zadovoljavajućim odgovorom SAD-a u pogledu sigurnosnih mjera. Lavrov se sastao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u Ženevi 21. siječnja, a Rusija je podnijela 'konkretne zahtjeve', rekao je.

Rusija je od SAD-a i NATO-a zatražila određena sigurnosna jamstva, uključujući obvezujuća obećanja da NATO neće prihvatiti Ukrajinu ili se širiti dalje na istok.

- Nećemo dopustiti bilo kakve pokušaje da se naša inicijativa zavrti u beskrajnoj raspravi. Ako ne bude bilo kakvog konstruktivnog odgovora i Zapad nastavi svoju agresivnu liniju, onda će, kao što je predsjednik više puta rekao, Moskva poduzeti odgovarajuće mjere.

SAD je Moskvi dao pisane odgovore s ciljem odvraćanja od ruske invazije na Ukrajinu, objavio je Blinken u srijedu. Odgovor je osobno ruskom Ministarstvu vanjskih poslova dostavio američki veleposlanik u Rusiji, John Sullivan. U pisanom dokumentu navedena su područja u kojima SAD  vidi potencijal za napredak s Rusijom, kontrolu naoružanja, transparentnost i stabilnost, rekao je visoki američki diplomat novinarima .

Svrha pružanja odgovora u pisanom obliku, odnosno zahtjev koji je Rusija postavila otkako su iznijeli pisane ideje u prosincu, je potaknuti diplomaciju za koju se SAD nada da će spriječiti rusku invaziju na Ukrajinu, rekli su ranije dužnosnici State Departmenta.

- Rješavamo ovo korak po korak, ali ne želimo biti ti koji će isključiti moguće diplomatsko rješenje- rekao je visoki dužnosnik State Departmenta novinarima nakon sastanka u Ženevi.

Služio je tek tri mjeseca i prošao preglede. Nakon potjere ulovili vojnika koji je ubio petero ljudi
Služio je tek tri mjeseca i prošao preglede. Nakon potjere ulovili vojnika koji je ubio petero ljudi

Blinken je u Ženevi rekao da će se američki i ruski dužnosnici ponovno sastati nakon što pisani prijedlog bude poslan Rusiji. Kasnije u srijedu, ukrajinski pregovarač Adriy Yermak rekao je da sve strane podržavaju trajni prekid vatre i da je Ukrajina spremna pregovarati 24 sata dnevno kako bi spriječila rat i deeskalirala napetosti oko granice. Yermak je to govorio nakon višesatnih razgovora između Ukrajine i Rusije u Elizejskoj palači u Parizu u okviru normandijskog formata, četverosmjernog razgovora između predstavnika Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske.

U međuvremenu, Kristina Kvien, najviša američka diplomatkinja u Ukrajini, rekla je za CNN  da je oružje koje je u srijedu isporučeno u zemlju spremno za raspoređivanje.

- Pokušavamo vrlo jasno dati do znanja Rusiji da, ako uđu, neće biti lako.

Sastanak u Parizu: 'Vidjeli smo danas da su Rusi spremni na deeskalaciju krize u Ukrajini'
Sastanak u Parizu: 'Vidjeli smo danas da su Rusi spremni na deeskalaciju krize u Ukrajini'

Tristo protutenkovskih projektila Javelin, 800 bombi za razbijanje bunkera i stotine tisuća metaka streljiva koje je isporučio SAD 'mogu se smjesta rasporediti', dodala je. 

Kvien je također upozorila Putina da očekuje jak otpor Ukrajinaca ako Rusija izvrši invaziju.

- Ovdje sam više od dvije i pol godine. Mogu vam reći, Ukrajinci će se boriti. Oni su domoljubi, oni će stajati i boriti se.

Moskva riskira da postane 'međunarodna parija' ako napadne svog susjeda, dodala je.

- Mislim da to nije naslijeđe koje želite ostaviti- rekla je o predsjedniku Putinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u