Obavijesti

News

Komentari 33

'Ukrajinski mornari koji neće predati oružje naši su heroji'

'Ukrajinski mornari koji neće predati oružje naši su heroji'
1

Rusi na Krimu čine 58 posto stanovništva, a imaju 90 posto škola na ruskom, što je nerazmjerno mnogo. A to im i dalje jamčimo, kaže ukrajinski veleposlanik u RH

VIDEO

Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko svojim je izjavama i nedvosmislenim porukama prošlih dana vjerno svjedočio koliko je dramatična situacija u njegovoj zemlji. Iznimno informiran, posve jasan i izravan, Levčenko ni jednog trenutka nije ostavljao dvojbe o svom stavu u krizi, gotovo od njena početka. 

- Diplomatska služba treba biti na službi svog naroda i naše Ukrajine, a ne politike i političara”, rekao je hrabro Levčenko u studiju 24sata. A uz sve to odašiljao je i važne poruke koje su mogle mnogo značiti Moskvi, pa i Zapadu...  

Express: Praktično cijeli poluotok Krim više nije pod kontrolom ukrajinske vojske. Kolika je opasnost od daljnjeg zaoštravanja stanja? 

Hvala Bogu, još nema nekih ratnih događaja. Ruska vojska je došla nepozvano, faktički je prekršila međunarodne pravne dokumente UN-a, OESS-a, bilateralne ugovore između Ukrajine i Ruske Federacije, i to je vrlo zabrinjavajuće. Ta se vojska ponaša kao okupatorska. Zauzela je sve naše državne institucije na Krimu, opkolila je sve naše vojne snage koje imamo tamo, traže da im naši predaju oružje, sve na granici oružanog sukoba. Separatističke težnje mogu se primijetiti i u još nekim dijelovima Ukrajine, a opet do pravih oružanih sukoba još nije došlo. 

Express: Smatrate li da će se stanje u Ukrajini radikalizirati ili pak da postoje veći izgledi da će se kriza prevladati mirnim putem? 

Ovo je samo jedno prijelazno razdoblje u Ukrajini. Ako, na primjer, na prosvjed u Donjecku iziđe nekih 2000 ljudi, je li to mnogo ljudi ako znamo da tamo (u toj regiji, op. a.) živi nekih pet milijuna ljudi? Ako se u Simferopolju na prosvjedu stalno okuplja nekih 80 ljudi, a Krim ima dva milijuna, je li mnogo tih 80? Je li ovaj tzv. premijer Sergej Aksionov, koji je inače šef stranke Rusko jedinstvo na posljednjim izborima (na Krimu 2010., op. a.), imao četiri posto podrške, je li to mnogo? Ja mislim da nije. 

Express: Kakva je inače raspodjela snaga u parlamentu Autonomne Republike Krim? 

Tamo je sve kontrolirala Stranka regija. Ali očito je došlo do nekih sukoba unutar stranke što je dovelo do ovako čudnog razvoja događaja, da se na mjesto premijera postavi čovjek s mutnom pozadinom, čovjek kriminalne prošlosti.

>>> Cijeli intervju pročitajte u Expressu...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci
NOVI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci

Pacijentica je preživjela već puno operacija i rekla da više nikad u životu ne želi otići ni na jednu. Bila je presretna što sad nije morala - otkrila nam je dr. Bolanča Čulo
Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...
OTKRIVAMO POČETNE POZICIJE

Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...

Domovinski pokret želi 20 posto funkcija, što znači 11 državnih tajnika i barem tri ministarstva, ali i slobodne ruke za svoje politike: "Nećemo dati da nam HDZ uvali ono što godinama nije riješeno da trpimo udarce."