Obavijesti

News

Komentari 61

Uljanik nema uvjete za daljnje poslovanje: Ide u likvidaciju!

Uljanik nema uvjete za daljnje poslovanje: Ide u likvidaciju!
11

Na Trgovačkom sudu u Pazinu, skupina vjerovnika odlučila je kako društvo ne ostvaruje prihode iz poslovanja, zbog čega izrada stečajnog plana nije moguća, stoga Uljanik d.d ide u likvidaciju

Jedino riješenje je likvidacija, tim riječima je nakon podužeg izvješća vjerovnicima Uljanika prisutnima na skupštini u pazinskom Spomen domu u srijedu, a koji su odlučivali o daljnjoj sudbini pulskog brodogradilišta, obratila stečajna upraviteljica Marija Ružić. Pristupilo se tajnome glasanju,  i sa tom konstatacijom složilo se preko 90 posto vjerovnika. Uljanik d.d. time formalno prestaje postojati.

Ružić je prije glasanja pojasnila kako stečajna imovina Uljanika iznosi milijardu i 748 milijuna kuna, a potraživanja vjerovnika je trenutno čak pet milijardi i sto milijuna bez kamata. Zbog svega toga stečajni se plan nije mogao napraviti, tim više jer Uljanik ne ostvaruje dobit. Potrebno je napomenuti i da u cijeloj masi postoje i više ne dovršenih brodova, ali su oni izuzeti od namirenja.

Pogledajte video:

Pokretanje videa ...

Uljanik nastavlja s radom: Mjesec dana za izradu plana
Uljanik nastavlja s radom: Mjesec dana za izradu plana

Ako se uspije kasnije dogovoriti, postoji i mogućnost prijenosa koncesije, odnosno dijela opreme i dovršetka gradnje jednog broda u tvrtci Uljanik brodogradnja 1856.

 

Uljanik je podnio prijedlog za start predstečajnog postupka
Uljanik je podnio prijedlog za start predstečajnog postupka

Inače, Skupština vjerovnika u srijedu je prvotno trebala donijeti odluku o planu stečajne upraviteljice Marije Ružić, koji predviđa likvidaciju krovne tvrtke Uljanik grupe te oživljavanje brodogradnje na pulskim navozima prijenosom koncesije, opreme i dovršetka gradnje broda na tvrtku Uljanik brodogradnju 1856, da bi u konačnici u fokusu bile isključivo odluke kojima se definitivno stavlja točka na prošlost Uljanikovog holdinga.

Na skupštini vjerovnika izglasano da Uljanik ide u likvidaciju

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa ...

Naime, Ministarstvo financija zastupano po Županijskom državnom odvjetništvu u Puli 17. siječnja dostavilo je podnesak stečajnog vjerovnika u kojem Republika Hrvatska predlaže Trgovačkom sudu da pozove stečajnu upraviteljicu da u odnosu na stečajnog dužnika Uljanik d.d. iznese prijedloge samo onih odluka koje je po odredbama Stečajnog zakona ovlaštena donijeti skupština vjerovnika.

Na skupštini vjerovnika izglasano da Uljanik ide u likvidaciju
Odgođena odluka o stečaju ili likvidaciji pulskog Uljanika
Odgođena odluka o stečaju ili  likvidaciji pulskog Uljanika

Radi se o odlukama o nemogućnosti izrade stečajnog plana, o poslovanju društva, te načinima i uvjetima unovčenja imovine Uljanika d.d. Slijedom toga Ružić je i predložila da se donesu već spomenute odluke po kojima nema osnove za izradu stečajnog plana i da se obustavlja poslovanje stečajnog dužnika te odluka o načinu i uvjetima unovčenja imovine stečajnog dužnika osim one imovine koja je potrebna za revitalizaciju i opstanak brodograđevne djelatnosti u Puli.