Obavijesti

News

Komentari 14

Ulovio fosilnu ribu ‘vampira’ od 30 cm: Ipak ju vratio u Dravu

Ulovio fosilnu ribu ‘vampira’ od 30 cm: Ipak ju  vratio u Dravu
1

Fosilna riba paklara dva puta je starija od dinosaura i nije se promijenila posljednjih 500 milijuna godina. Siše krv drugih riba. Golemim zubima se prilijepi za ribu i tako mogu ostati mjesecima

VIDEO

Nisam imao pojma što sam ulovio, objavio sam slike da mi neki znalac kaže što je to. Ni u snu nisam pomislio da bi se radilo o fosilnoj ribi, priča nam Đuro Čordašev (33) iz Novog Virja kraj Đurđevca, koji je u utorak na rijeci Dravi upecao paklaru.

Riječ je o ribi koja je iznimno rijetka i nalazi se na crvenoj listi ugroženih riba u svijetu. Dva puta je starija od dinosaura te se nije promijenila 500 milijuna godina.

Zbog toga se zove fosilna riba, a u narodu je još zovu i riba vampir jer siše krv drugih riba. Mjesecima paklare mogu biti prilijepljene za ribu, a razvijaju se do sedam godina. Ima nosnicu, dva oka i sedam škržnih otvora. Golema usta s oštrim zubima pomažu da se prilijepe za plijen i sišu krv. Đuro kaže kako nikad nije niti pomislio da bi ovakva riba mogla živjeti u Dravi.

- Kad sam saznao o kakvoj ribi se radi, nisam mogao doći k sebi od sreće. Nikad ranije nisam znao da takvo što postoji. Ovo mi je draži ulov od onih teških nekoliko desetaka kilograma - kaže ponosni ribič, čija je paklara dugačka oko 30 centimetara, a koju je nakon ulova i fotografiranja vratio u Dravu.

Inače, ovo nije prvi slučaj ulova paklare na ovim područjima. Prije četiri godine jednu je iz Neretve kraj naselja Čeljevo u blizini Čapljine izvukao Robert Raguž. Njegova je bila dugačka 82 centimetra te teška gotovo četiri kilograma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.