Obavijesti

News

Komentari 34

Umirovljeni general Kruljac i ostali optuženici: 'Nismo krivi'

Umirovljeni general Kruljac i ostali optuženici: 'Nismo krivi'
3

AFERA 'SIBINJ': Na osječkom Županijskom sudu počelo je ponovljeno suđenje Mladenu Kruljcu, Ivici Batiniću, Ivanu Rimcu, Zdravku Sočkoviću, Željku Gariću te Ivanu Miškoviću

VIDEO

Kao što je i najavio na pripremnom ročištu prije nekoliko tjedana, umirovljeni general Mladen Kruljac "pokazao je vojničku spremnost" i došao na Županijski sud u Osijeku na ponovni početak suđenja za "Aferu Sibinj" u kojoj se, osim njega, koji je trećeoptuženi, bivšeg načelnika Općine Sibinj, Ivicu Batinića, Ivana Miškovića i još trojicu tereti za 58 milijuna kuna teške malverzacije zemljištem. 

Na prvi dan ponovljenog suđenja nije došao jedino drugooptuženi Ivan Mišković, a njegov odvjetnik je kao razlog nedolaska naveo očevu smrt.

Vrhovni sud je prošle godine poništio presudu Županijskog suda iz ožujka 2014. godine u Osijeku po kojoj je Ivan Mišković dobio zatvorsku kaznu od 5,5 godina, a Ivica Batinić, koji je bio osuđen na šest godina zatvora, nakon izricanja presude je bio pobjegao u Bosnu i Hercegovinu i za njim je bila raspisana međunarodna tjeralica. Poduzetnika Ivana Rimca je sudac Zvonko Vrban bio osudio na tri godine i 10 mjeseci zatvora, autoprijevoznika Željka Garića na dvije godine, bivšeg načelnika brodsko-posavskog HDZ-a Zdravka Sočkovića na 15 mjeseci, dok je Mladen Kruljac dobio godinu i pol zatvora.

Sudac je u obrazloženju presude bio rekao da je Mladen Kruljac postupio protivno izričitoj zapovijedi svog nadređenog i nije se ponašao profesionalno. Pritom je naložio da Kruljac, zajedno s Batinićem i Miškovićem mora državi vratiti 1,7 milijuna kuna, koliko je procjenjeno da je oštećen državni proračun nezakonitim angažmanom inženjerijskih postrojbi HV-a u poslovnoj zoni Sibinj, a za što nije imao zapovijed načelnika Glavnog stožera Josipa Lucića. 

Kruljac je i nakon presude novinarima nastavio tvrditi da je on imao Lucićevu usmenu zapovijed, premda je Lucić u svom iskazu na suđenju to demantirao rekavši da nikada nije izdavao usmjene zapovijedi.

- I nakon ove presude kažem da sam nevin, jer sam radove u Sibinju radio sukladno obuci i pozitivnim propisima koji su tada bili na snazi. Žao mi je što Sudskom vijeću nismo mogli na neki način objasniti način funkcioniranja Oružanih snaga i postojanje usmenih zapovijedi. Ja sam takve aktivnosti provodio na 129 lokacija takvim ili sličnim načinima kroz obuku. Lucić je lagao kad je rekao da usmene zapovijedi postoje samo u ratu! Na usmenu zapovijed smo tragali za nestalom Antonijom Bilić, u potrazi za generalom Koradeom upravo mi je Lucić usmenom zapovijedi rekao da dignem dvije bespilotne letjelice, a gdje su još kornatska tragedija, poplave..., rekao je Kruljac nakon izricanja presude koju je kasnije poništio Vrhovni sud.

Optužene se teretilo za 58 milijuna kuna teške malverzacije zemljištem koje je država 2008. poklonila Općini Sibinj kod Slavonskog Broda za gradnju zone malog gospodarstva. Vrhovni sud je zapovjedio novo suđenje jer je sporna cijena zemljišta. Batinićeva je obrana čak podnijela kaznenu prijavu protiv vještakinje Dinke Šurjak, koja je, tvrde, deseterostruko precijenila vrijednost zemljišta. 

- Smatramo da je svjesno napisala lažan nalaz. Tržišna je vrijednost tada bila tri do osam eura po kvadratu, a to je 4,5 eura ili 30 kuna u prosjeku. Ona je kvadrat procijenila na 35 eura, naglasio je Batinićev odvjetnik Dražen Matijević.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...