News

Komentari 56

'Umirovljenici se nisu prodali, već traže mjesto pod suncem'

'Umirovljenici se nisu prodali, već traže mjesto pod suncem'

Svakom umirovljeniku treba od 500 do 700 kuna za dodatne troškove zbog pandemije jer kupuju maske, definficijanse itd. SDP-ovac Davorko Vidović smatra kako naknada neće utjecati na glasače

Umirovljenici se nisu nikome prodali niti će se prodati. Oni traže svoje mjesto pod suncem i da im mirovina bude dostatna za život, rekao je Veselko Gabričević, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika u emisiji Otvoreno na HTV-u.

Objasnio je kako po nekim procjenama svakome umirovljeniku treba od 500 do 700 kuna za dodatne troškove zbog pandemije. Pritom je mislio na maske, dezinficijens, dodatke prehrani i skuplje lijekove i podsjetio da u Hrvatskoj 120 tisuća umirovljenika ima mirovinu manju od 1500 kuna. 

Višnja Fortuna iz Matice umirovljenika Hrvatske podsjetila je kako su sa Sindikatom prošle godine u travnju  dostavili zahtjev premijeru i Ministarstvu i od tada se radi na covid-dodatku.

Nisu sasvim zadovoljni ovom mjerom, kaže, ali ipak je 850 tisuća umirovljenika dobilo pomoć. Od 400 do 1200 kuna, uz cenzus od četiri tisuće kuna.

"Daj bože da su izbori barem dva puta godišnje"

SDP-ovac Davorko Vidović smatra kako ova mjera neće polučiti rezultat niti će usmjeriti ljude da glasaju za HDZ.

Citirao je umirovljenika koji je rekao: "Daj bože da su izbori barem dva puta godišnje. S nama se računa kao s redovitim biračima i zadovoljni smo sa malo" i podsjetio kako je Vlada od 63 mjere u ožujku donijela samo dvije koje su se odnosile na socijalnu zaštitu.

Vidović smatra problem omjera zaposleni-umirovljenici permanentno prisutnim već 30 godina.

-  Naš je problem socijalna neodrživost mirovina. Udio mirovina u BDP-u je 10,5 posto. Ja sam ga uspio dotjerati do 14 posto kad su jednokratno povećali mirovine za 20 posto, a u mandatu za 33 posto - rekao je.

Prof. Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta u Zagrebu rekao je kako Hrvatska nije intervenirala prema ranjivim skupinama.

- Nama je novčana socijalna pomoć ostala na 800 kuna, a sustav smo pretvorili u ubožnicu i onda se sablažnjavamo kad se u sustavu nešto dogodi - rekao je. 

Ipak, Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike podsjetio je da je Vlada od početka počela isplačivati mjere za očuvanje radnih mjesta te da ih je nastavila isplaćivati nakon izbora.

Najčitaniji članci