Obavijesti

News

Komentari 28

"Umjesto istih uniformi dajte djeci kvalitetno obrazovanje"

"Umjesto istih uniformi dajte djeci kvalitetno obrazovanje"

Finsko iskustvo: Finska ima najbolje obrazovanje na svijetu i đaci ne nose uniforme. Finski pedagozi objasnili su nam zašto im uniforme nisu važne

VIDEO

Nakon Osijeka, Šibenika, Barilovića i Zmijavaca, uniforme bi se uskoro trebale početi nositi i u dijelu zagrebačkih osnovnih škola.

Poslije provedenih anketa među roditeljima pokazalo se da će od 108 škola uniforme nositi u 54. Mišljenja roditelja oko nošenja uniformi su podijeljena. Oni koji su za smatraju da će to izjednačiti socijalne razlike među djecom. Oni koji su protiv tvrde da novac treba ulagati u važnije stvari u školama. U Finskoj, koja ima najbolje obrazovanje na svijetu, đaci ne nose uniforme.

Nije dio naše kulture

Finski stručnjaci s kojima smo razgovarali objasnili su nam zašto njihova djeca ne nose uniforme i zašto im to nije važno. Anneli Rautiainen, savjetnica Finske nacionalne agencije za obrazovanje, objašnjava kako nošenje školskih uniformi nikad nije bilo dio finske kulture.

- Pretpostavljam da se uniforme najvjerojatnije neće uvesti u škole jer nismo naviknuti na njih. Svakog učenika doživljavamo kao jedinstvenog i svakoga tretiramo individualno. Smatram da školske uniforme simboliziraju jedan oblik discipline, a mi mislimo da bi se disciplina u školi trebala provoditi na neke druge načine. Uniforme nemamo ni zbog toga jer u Finskoj ne postoje privatne škole - kaže savjetnica Rautiainen.

Prema njezinim riječima, u Finskoj je jednakost jedna od najvažnijih vrijednosti i svi učenici međusobno su jednaki onakvi kakvi jesu.

Kvalitetne škole

- Razumijem koncept uvođenja uniformi da bi sva djeca izgledala jednako. Ali jednakost je puno više od toga. Bitno je da svako dijete ima jednake mogućnosti za obrazovanje i da ima pristup visoko kvalitetnom učenju, unatoč socio-ekonomskoj pozadini. Svaki učenik mora samostalno uspjeti te pronaći vlastite vrline i vrijednosti, kao i područja na kojima se može dalje razvijati - smatra Rautiainen.

Sličnog je mišljenja i Pia Kola-Torvinen, viša savjetnica za osnovno obrazovanje Finske nacionalne agencije za obrazovanje.

Tieto Kumppanuusforum 2016

- Koliko znam, dosad se školske uniforme nikad nisu koristile u finskom obrazovnom sustavu. Umjesto uniformama, jednakost se promovira tako da se svim učenicima, na primjer, daju besplatne školske knjige i ostala oprema (olovke, gumice, bilježnice itd.), kao i besplatni obroci.

Također, u finskom osnovnoškolskom obrazovnom sustavu učenici ne plaćaju školu, a to nadalje promovira njihovu međusobnu jednakost.

Individualizam

Vjerojatno glavni razlog zbog kojeg školske uniforme nisu uvedene u obrazovni sustav je taj što se u Finskoj najviše cijeni individualizam, koji se izražava i vlastitim odabirom odjeće.

Uniforme nas ne čine jednakima

To je jednakost: U Finskoj je, naglašava Pia Kola-Torvinen, jednakost bazirana na jednakom obrazovanju za sve.

Uniforme od malih nogu

Britanska tradicija: Djeca u Velikoj Britaniji uniforme nose već i u starijim vrtićkim skupinama.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca