Obavijesti

News

Komentari 58

Umrla je prije 2100 godina, a ima svoju kosu i trepavice...

Kina: Xin Zhui je umrla 163. godine prije Krista. Vjerojatno je umrla od srčanog udara koji je bio uzrokovan njezinim raskošnim životom. Njezino tijelo je mumificirano i smatra se najbolje očuvanom mumijom ikada

VIDEO

Mumija Xin Zhui ili  Lady Dai stara je više od 2100. godina no ima svoju kosu, trepavice i udove spojene s tijelom. Smatra se najbolje očuvanom mumijom ikad. Xin Zhui je bila žena markiza Dai i živjeli su tijekom vlasti dinastije Han.

Xin Zhui je umrla 163. godine prije Krista. Pretpostavlja se da je, kada je umrla bila pretila te da je patila od visokog krvnog tlaka, imala začepljene krvne žile,  dijabetes i oštećeno srce. Njezin je grob pronađen 1971. godine u brdima kineske pokrajine Hunan dok su radnici kopali sklonište za bolnicu.

Pronašli su i grobnicu njezinog supruga i mladog muškarca za kojeg se vjeruje da je bio njihov sin. Znanstvenike je iznenadilo koliko je njezino tijelo dobro sačuvano. Sačuvani su i njezini unutarnji organi kao i A krvna grupa. U Kini se trenutno prikazuje mjuzikl o njezinom životu i životu njezinog supruga Li Canga. Xin je bila poznata po tome da je voljela glazbu. Često je imala glazbenike koji su ju zabavljali, a i sama je voljela svirati. 

Vjeruje se da je umrla s 50 godina od srčanog udara koji je uzrokovao njezin raskošan život. Tijelo joj je toliko dobro sačuvano da su znanstvenici saznali kako je njezin posljednji obrok bila dinja. U grobnici su našli i njezinu garderobu, 100 komada svilene odjeće, 160 drvenih figurica koji su predstavljali njezine sluge kao i njezinu šminku i ostale kozmetičke potrepštine. Njezino je tijelo bilo zamotano u više od 20 slojeva svile i stavljeno u četiri lijesa te zapečaćeno glinom. U grob nije mogla ulaziti voda kao niti bakterije, piše Daily Mail. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.