Obavijesti

News

Komentari 16

Umrla tri predsjednika: Hoće li 2017. biti kobna za političare?

Umrla tri predsjednika: Hoće li 2017. biti kobna za političare?
1

U 82. godini je umro bivši iranski predsjednik Akbar Hashemi Rafsanjani, sa 82 godine umro je bivši njemački predsjednik Roman Herzog i u 92. godini je preminuo bivši portugalski predsjednik Mario Soares

VIDEO

Od početka ove godine umrla su tri bivša predsjednika. U 82. godini je umro bivši iranski predsjednik Akbar Hashemi Rafsanjani, sa 82 godine umro je bivši njemački predsjednik Roman Herzog i u 92. godini je preminuo bivši portugalski predsjednik Mario Soares. 

Otac portugalske demokracije

Mediji su 7. siječnja objavili da je umro Mario Soares, kojeg smatraju ocem portugalske demokracije. On je 13. prosinca primljen na odjel intenzivne njege. Bio je u komi. Po izjavama njegovih bližnjih, nikada se nije potpuno oporavio od encefalitisa od kojeg je obolio u siječnju 2013., a zdravlje mu se još pogoršalo nakon smrti supruge u srpnju 2015. Soares, koji je pridonio uvođenju demokracije nakon Revolucije karanfila 1974. godine, te europskoj integraciji Portugala, ostao je prisutan na političkoj sceni približno četrdeset godina. Utjecajna figura u zemlji, osnovao je portugalsku Socijalističku stranku, bio ministar vanjskih poslova, dvaput šef vlade, predsjednik republike od 1986. do 1996. godine te europski zastupnik. Iako su ga u zemlji smatrali spomenikom demokraciji, on je bio skroman. "Nisam ni po čemu poseban, ja sam normalna osoba", rekao je u intervjuu prije dvije godine.          

FILE PHOTO: Portugal

                                 

Bio je utjecajna osoba u Iranu

Samo dan kasnije 8. siječnja mediji su objavili da je umro bivši iranski predsjednik Akbar Hashemi Rafsanjani. Imao je srčani udar. Rafsanjani je bio utjecajna osoba u Iranu. Predsjedao je vijećem koje rješava sporove između parlamenta i Vijeća čuvara revolucije. Rafsanjani je bio predsjednik od 1989. do 1997. i blizak suradnik imama Homeinija utemeljitelja Islamske republike 1979. Zadnjih godina je njegov utjecaj u državnim institucijama znatno oslabio. Vijeće čuvara ustava je 2013. odbilo njegovu kandidaturu za predsjedničke izbore zbog starosti.

FILE PHOTO: Former Iranian president Akbar Hashemi Rafsanjani attends Iran

Umro Roman Herzog

Njemački su mediji 10. siječnja objavili da je umro Roman Herzog. On je bio njemački predsjednik od 1994. do 1999. godine. Herzog je studirao pravo i radio je kao profesor na sveučilištu. Bio je član CDU-a. Godine 2009. je operirao tumor. Kao predsjednik prihvatio je ekonomske reforme 90-ih godina i ukazao na značaj sjećanja nacističkog holokausta. Sadašnji njemački predsjednik Joachim Gauck opisao ga je kao jedinstvenu ličnost. Godine 2008. je upozorio kako postoji spremnost za reforme, ali da je potrebno političko vodstvo koje će imati karizmu i pokrenuti narod. Prije četiri godine upozorio je da je buđenje ekstremne desnice signal da građani trebaju nove odgovore na "europska pitanja".

- Za moju generaciju Europa je značila mir, slobodu, gospodarsko blagostanje. Danas je ljudima važno da se Europa potvrdi kao svjetski lider kako politički tako i gospodarski, no Europa to ne radi. Europski političari brinu o zabrani svjetiljki i sličicama na kutijama cigareta - rekao je Herzog. 

Publishers
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca