Obavijesti

News

Komentari 12

Umro Branko Mamula, poznati visokopolitički čelnik iz SFRJ

Umro Branko Mamula, poznati visokopolitički čelnik iz SFRJ

Jedan je od osnivača "SKJ – Pokreta za Jugoslaviju", tzv. generalske stranke koja je na 14. izvanrednom kongresu SKJ trebala zamijeniti propali SKJ kao vodeća snaga SFR Jugoslavije

VIDEO

Jedan od najznačajnijih vojnopolitičkih čelnika bivše SFRJ, admiral flote bivše Jugoslavenske ratne mornarice Branko Mamula umro je u 101. godini u Tivtu.

Mamula je bio jedna od najpoznatijih ličnosti koje su sudjelovale u formiranju i razvoju SFRJ od Drugog svjetskog rata do njezina krvavog raspada početkom devedesetih, pišu podgoričke Vijesti.

Rođen je 30. svibnja 1921. u selu Slavsko Polje u općini Vrginmost u Hrvatskoj. Sudionik je partizanskog pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu i nosilac Partizanske spomenice 1941.

Nakon rata obavljao je visoke dužnosti u floti JRM, posebno u Petoj pomorskoj zoni JRM koja je kontrolirala sjeverni Jadran.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U lipnju 1979. imenovan je načelnikom Generalštaba JNA na kojoj ostaje do svibnja 1982., kad postaje savezni ministar obrane. Dužnost je to na kojoj je dočekao mirovinu u činu admirala flore, najvišem mogućem.

Mamula je bio pripadnik tvrdolinijaške komunističke generalske struje u JNA, koja je smatrala da “jugoslavensku krizu”, koja je počela krajem 80-ih, treba spriječiti rezolutnom akcijom JNA– kontrolom graničnih prijelaza i uhićenjem tada na neposrednim izborima izabranoga hrvatskoga i slovenskoga vodstva.

Jedan je od osnivača "SKJ – Pokreta za Jugoslaviju", tzv. generalske stranke koja je na 14. izvanrednom kongresu SKJ trebala zamijeniti propali SKJ kao vodeća snaga SFR Jugoslavije.

Kao odani pobornik jugoslavenstva, Branko Mamula protivio se Hrvatskoj neovisnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a