Obavijesti

News

Komentari 5

Umro detektiv s fotografije s Leejem Harveyem Oswaldom

Umro detektiv s fotografije s Leejem Harveyem Oswaldom
1

Jim Leavelle, detektiv iz Dallasa koji se lisicama vezao za Leeja Harveya Oswalda u neuspješnom pokušaju da ga zaštiti dva dana nakon što je on ubio predsjednika Johna Kennedyja, preminuo je u 99. godini

VIDEO

Leavelle, stanovnik Dallasa, preminuo je u Coloradu tijekom oporavka, otkrila je Karla Leavelle u telefonskom razgovoru s Reutersem. Ranije ovaj tjedan je pao i slomio kuk, preživio je operaciju, no ne i oporavak, dodala je. 

On je postao dio povijesti 24. studenog 1963., kad je snimljen s Oswaldom i Jackom Rubyjem, vlasnikom noćnog kluba u Dallasu koji je taj dan ustrijelio Oswalda. 

Leavelle je kao mladi mornar preživio japanski napad na Pearl Harbor 1941., a nakon 13 godina zadužen je da preseli Oswalda, 24-godišnjeg bivšeg marinca, iz sjedišta policije u okružni zatvor, u vrijeme dok je SAD žalovao za Kennedyjem. 

Detektiv nije oklijevao da zaštiti čovjeka optuženog za ubojstvo predsjednika. Prije nego što ga je uspio dovesti do oklopljenog vozila Ruby je uspio usmrtiti Oswalda, a televizijski gledatelji mogli su vidjeti to ubojstvo uživo. 

'On je manijak, a zbog njega će baciti nuklearnu bombu na nas'
'On je manijak, a zbog njega će baciti nuklearnu bombu na nas'

"Umro je, nije li?", kazao je Leavelle o Oswaldu u razgovoru za NBC News iz 2013. godine. 

"Tako da... ne, nisam uspio", dodao je. 

Fotografija koju je odmah nakon pucnja snimio Robert Jackson za Dallas Times Herald osvojila je Pulitzerovu naradu. Na njoj se vidi Leavelle šokiranog pogleda, obučen u svjetlo odijelo i sa šeširom, kako drži Oswalda za pojas hlača. 

Oswald na fotografiji ima izraz boli, a pogrbljeni Ruby vidi se s leđa, s pištoljem i dalje uperenim prema Oswaldu. 

Policija je ranije primila na desetke prijetnji smrću upućenih Oswaldu, pa je Leavelle odlučio taj dan ponijeti dva umjesto jednog pištolja, u slučaju potencijalne pucnjave. Kao dodatnu mjeru sigurnosti je, osim što ih je stavio Oswaldu, vezao i sebe lisicama za Oswaldovu ruku. 

Nitko neće pucati na mene

"Rekao sam: 'Lee, ako će itko pucati, nadam se da će biti dobar strijelac poput tebe", kazao je Leavelle 2013. za New York Daily News. 

"Htio sam reći da se nadam da će pogoditi njega, a ne mene". 

"A on je odgovorio: 'nitko neće pucati na mene'. Poznate posljednje riječi", otkrio je Leavelle. 

Njegova misija bila je provesti Oswalda pored novinara i fotografa kako bi svijet vidio da on nije ozlijeđen u pritvoru. No dok su prolazili pored gomile u podrumu policijskog sjedišta pojavio se Ruby, već poznat mnogim policajcima u Dallasu.  

Detektiv je priznao kako je primijetio Rubyjev pištolj usmjeren prema Oswaldu, no u razgovoru za Reuters 2002. je otkrio da "nije imao vremena išta poduzeti". 

Tko je ubio Kennedyja? Ovo bi priznanje moglo sve izmijeniti
Tko je ubio Kennedyja? Ovo bi priznanje moglo sve izmijeniti

"Pokušao sam povući Oswalda iza sebe. Držao sam ga za remen. Okrenuo sam se prema njemu i umjesto da sam ga povukao iza sebe sam okrenuo njegovo tijelo. Umjesto da ga je metak pogodio u sredinu tijela, pogodio ga je oko 10-ak centimetara lijevo od pupka". 

Leavelle je nakon pucnja pokušao slobodnom rukom zadržati Rubyja dok ga ne svladaju drugi policajci. Potom se s Oswaldom u vozilu hitne pomoći odvezao u bolnicu Parkland, istu onu u koju je Kennedy doveden dva dana ranije. Oswald je umro dva sata nakon pucnjave. 

Dan nakon ubojstva atentatora Leavelle je morao između institucija provesti i Rubyja, ovaj put u tajnosti. 

Otkrio je kako mu je Ruby rekao da strahuje da će i njega netko ustrijeliti. U razgovoru za Dallas Morning News Leavelle je kazao kako je Rubyju poručio da "nije nikome napravio uslugu kad je ustrijelio Oswalda". 

"Samo sam htio biti heroj, a izgleda da sam sve poremetio", odgovorio mu je Ruby koji je umro od raka 1967. godine. 

Leavelle je u mirovinu otišao 1975. godine, a 50 godina nakon ubojstva Kennedyja i Oswalda policija u Dallasu mu je odala počast i odlučila nazvati svoju godišnju nagradu za detektive po njemu. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...