Obavijesti

News

Komentari 10

Na slobodi umro srpski ratni zločinac koji je 90-ih progonio, mučio i strujom ubijao po BiH

Na slobodi umro srpski ratni zločinac koji je 90-ih  progonio, mučio i strujom ubijao po BiH

Haški sud je 2007. Radoslava Brđanina, koji je bio politički vođa Srpske autonomne oblasti Krajina, osudio na 30 godina zatvora. Brđanin je kaznu služio u Danskoj. Pustili su ga jer je bio teško bolestan

VIDEO

Osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin preminuo je u Banja Luci nakon što je prije nekoliko dana izašao iz zatvora zbog teškog zdrastvenog stanja.

Haški sud je 2007. Brđanina, koji je bio politički vođa Srpske autonomne oblasti Krajina, osudio na 30 godina zatvora. Brđanin je kaznu služio u Danskoj. Nakon 23 godine provedene u zatvoru Brđanin je u subotu pušten na slobodu iz zdravstvenih razloga, zbog kojih je naposljetku i preminuo.

Njemu je u nekoliko navrata predsjednik suda Karmel Ađijus odbio zahtjeve za puštanje na prijevremenu slobodu iako je Brđanin formalno ispunio uslove.

Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina, koja je bila pod srpskom kontrolom, Haški sud je proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini.

Bez ikakvog stida: Kako Srbija nagrađuje svoje ratne zločince
Bez ikakvog stida: Kako Srbija nagrađuje svoje ratne zločince

Ta mučenja su uključivala namjerno nanošenje teškog bola ili patnji bosanskim muslimanima i bosanskim Hrvatima neborcima nečovječnim postupanjem koje je uključivalo seksualno zlostavljanje, silovanje, brutalno premlaćivanje i druge oblike teškog maltretiranja, navodi se na stranici Haaškog suda.

U školi "Petar Kočić" u predgrađu Bosanske Krupe bilo je zatočeno barem 50 bosanskih muslimana. U maloj prostoriji, zatočenicima su davani elektrošokovi. Žice iz automobilskog akumulatora bile su spojene putem spojnica s ručnim i nožnim prstima zatočenika... 

Nakon rata, Brđanin je bio predsjednik Narodne stranke RS sve do njegovog uhićenja u srpnju 1999. godine i odvođenja u Haag pod optužbom da je odgovoran za ratne zločine u Krajini.

Brđanin je po uvođenju višestranačkog političkog sustava postao članom SDS-a. Izabran je 1991. za potpredsjednika Skupštine zajednica općina SAO Krajine, a iste godine izabran je i za zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nakon rata, Brđanin je bio predsjednik Narodne stranke RS sve do njegovog uhićenja u srpnju 1999. i odvođenja u Haag pod optužbom da je odgovoran za ratne zločine u Krajini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature