Obavijesti

News

Komentari 8

Umro Željko Tutunović: Bio je 'kralj' bespravne gradnje, a ostao je dužan mnogima...

Umro Željko Tutunović: Bio je 'kralj' bespravne gradnje, a ostao je dužan mnogima...

Napisao je pjesmu 'Duda', koja je bila prvi singl s prvog albuma Fantoma. To je pjesma koja je lansirala bend u sam glazbeni vrh ovih prostora

VIDEO

Željko Tutunović poznatiji kao pravnik, kontroverzni poduzetnik i glazbeni menadžer najpoznatiji po hitu 'Duda', preminuo je u 66. godini života. 

Najpoznatiji je po hitu 'Duda' koji je napisao za bend 'Fantomi', ali i zbog bespravne gradnje te impozantnog niza prevara za koje mu se sudilo u brojnim procesima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Od njega se putem društvenih mreža oprostio i Robert Mareković, radijski voditelj i pjevač, frontmen "Fantoma".

- Preminuo je Željko Tutunović, prvi manager Fantoma. Da njega nije bilo ne bi vjerojatno bilo ni Fantoma, a ni moje preostale karijere. Hvala Tuta, počivao u miru - napisao je Mareković.

'Duda' je bio prvi singl s prvog albuma Fantoma, a ujedno je to najveći Tutunovićev hit.

Mareković je govorio kako mu je uzor bio James Dean, pa mu se ta pjesma baš i nije sviđala. No, počeo je rat pa su članovi Fantoma završili u vojsci, a Tutunović je osnovao nove Fantome. Upravo zbog novog osnutka s originalnom postavom je bio na sudu, a na kraju su se ipak prijateljski nagodili, piše Jutarnji list.

Željko Tutunović je posljednjih godina često objavljivao kako pjeva, recitira, svira te priča ispred kamere. 

Tvrdio je kako su njegove pjesme za odrasle i punoljetne osobe koje imaju smisao za humor. 

O njegovom radu su pisali i srpski mediji. 

- Zagrebački muzičar kantautor Željko Tutunović jedna je od zanimljivijih i viralnijih pojava na 'balkanskom' YouTubeu, a da pritom nije ni pravi narodnjak, ni pop-folker, ni kvazi reper. Željko sam piše svoje pjesme, komponira muziku i svira ih na gitari - objavio je jedan srpski medij o njemu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na YouTube kanalu objavljen je i in memoriam Željku.

- Bio je čovjek koji je uvijek bio zabavni "lik" u društvu - još od rane mladosti, umjetnik, čovjek osebujnog karaktera, poduzetnik i inovator. Tokom svojeg života dao je desetke inovacija, no većinu nikada nije uspio u potpunosti ostvariti. Ono što je uistinu volio jest glazba, stvaranje glazbe, performans, sviranje gitare. Skladao je i uglazbio više stotina pjesama - stoji tamo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Početkom 90-ih godina često je punio novinske stranice zbog prevare stotinu lakovjernih građana. Sudsku postupci su trajali sve do kraja 2010. godine.

Najduži postupak bio je nepravomoćno okončan 30. lipnja 2008. kada je osuđen na osam godina zatvora jer je više od stotinu građana prevario prodajući im mini-garsonijere na zagrebačkoj Trešnjevci.

Na presudu nije stigao, a govorio je kako ne želi pasti u nesvijest kad čuje kaznu.

Naime, sve je počelo oglasima kako prodaje jeftine i lijepe garsonijere. To je bio mamac na koji su se javljali naivni kupci te sklapali ugovore. Tutunović je sa svojim tvrtkama bio izvođač radova. No, poduzetnici gotovo niti za jedan svoj objekt nisu imali građevinsku niti lokacijsku dozvolu, pa su se već sagrađeni objekti počeli rušiti, a naivni kupci počeli tražiti svoje kvadrate ili povrat novca.

- Bez velike naivnosti oštećenih ne biste ni uspjeli prevariti tolike ljude - rekao je sudac Lukić.

Ni suđenje nije prošlo bajno, često je upadao u riječ sucu, svjedocima, a optuživao je i cijeli državni vrh da ga je uništio jer mu nisu htjeli dati građevinsku dozvolu.

Izigrao je čak i suca

Iz Remetinca je tvrdio kako je desetak godina žrtva pravosudnog reketa te da ga u ropskom odnosu drži njegov odvjetnik.

Suđenje za višemilijunsku prevaru razvuklo se čak osam godina, a razlog je taj jer je izigrao i suca. Navodno je sucu rekao da će se složit s iskazom 150 svjedoka, no na to ipak nije pristao.

Zagreb: Preslatkim štencima pokušava osvijestiti gra?ane da pomognu napuštenim psima

Govorio je da ga politički i privredni moćnici pokušavaju ukloniti s poduzetničke scene. Kad je izašao iz zatvora, po ulici je lijepio plakate te tražio pomoć od  "korumpiranih advokata, sudaca tužitelja, novinara i drugih zločinaca". Kraj suđenja ipak je dočekao bez odvjetnika.

Svoje žrtve je uvjeravao kako je i sam on žrtva, pa su se neki odlučili zalagati i za njegovo puštanje iz zatvora. 

Obogatio se radeći s plastikom, a ubrzo je i propao i zapeo u dugove. Tad je počela i faza izgradnje jeftinih stanova. 

Od Republičkog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja 1995. godine dobio je pet milijuna kuna kredita za zapošljavanje invalida Domovinskog rata i hendikepiranih osoba, no otkriveno je kako se novac nije trošio namjenski, pa su protiv nekoliko tvrtki, među kojima je i Tutunovićeva, pokrenuti sudski sporovi radi povrata.

Mnogi Zagrepčani prepoznat će ga po kolicima koje je vozio po centru grada u kojem je prevozio štence za koje je skupljao ''donacije''. Godinama su kružile priče o ljudima koji su od njega pokušali udomiti psa, ali štenca na kraju nikad nisu vidjeli kao ni novac koji su dali za ''udomljavanje''.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21