News

Komentari 1

UN: Humanitarna primirja u Ukrajini zasad nisu na vidiku

UN: Humanitarna primirja u Ukrajini zasad nisu na vidiku

"Očigledno još nismo uspostavili humanitarni prekid vatre s ruske strane", rekao je. "Bio sam vrlo detaljan u vezi ovoga, a oni su nastavili obećavati da će mi se javiti oko detalja tih prijedloga

Humanitarni prekidi vatre između ukrajinskih i ruskih snaga u Ukrajini zasad nisu na vidiku, ali bi mogli biti za nekoliko tjedana, rekao je šef humanitarne pomoći UN-a u ponedjeljak.

Martin Griffiths govorio je na brifingu za novinare u sjedištu UN-a u New Yorku o svojim naporima da se uspostavi lokalno primirje u Ukrajini kako bi se civili mogli evakuirati iz zona sukoba i kako bi im se pružila prijeko potrebna pomoć.

Griffiths se susreo s visokim dužnosnicima u Moskvi i Kijevu u travnju kako bi razgovarali o "težnjama" UN-a za humanitarnim prekidom vatre i načinima poboljšanja sustava za obavještavanje strana o evakuaciji i humanitarnoj opskrbi.

"Očigledno još nismo uspostavili humanitarni prekid vatre s ruske strane", rekao je. "Bio sam vrlo detaljan u vezi ovoga, a oni su nastavili obećavati da će mi se javiti oko detalja tih prijedloga."

"Upravo sada, ako mogu govoriti u ime ruskih vlasti, njima lokalni prekidi vatre nisu pri vrhu dnevnog reda", rekao je. "Primirja trenutačno nisu na vidiku. Možda će biti za nekoliko tjedana. Možda će biti za malo dulje od toga."

Griffith je rekao da će ovaj tjedan otputovati u Tursku kako bi s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i drugim dužnosnicima razgovarao o izgledima za održavanje humanitarnih pregovora između Ukrajine i Rusije.

"Turska se uspjela predstaviti objema stranama kao istinski vrijedan i koristan domaćin takvih razgovora", rekao je.

Dužnosnici UN-a za humanitarnu pomoć planiraju poslati humanitarni konvoj u idućih nekoliko dana u separatističke regije Doneck i Luhansk na istoku Ukrajine, rekao je Griffith.

Najčitaniji članci