Obavijesti

News

Komentari 20

Unatoč ultimatumu, vehabijski pokreti i dalje su aktivni u BiH

Unatoč ultimatumu, vehabijski pokreti i dalje su aktivni u BiH
1

Procjenjuje se, naime, da u BiH trenutno postoji na desetine ilegalnih mesdžida u kojima se uglavnom okupljaju pripadnici vehabijske zajednice

VIDEO

Rok koji je Islamska zajednica u BiH dala za zatvaranje svih paradžemata i njihovo uključivanje u njen pravni okvir, istekao je s prvim danom ožujka, a budući da nije došlo do susreta tih paravjerskih organizacija i Islamske zajednice nije poznato što slijedi, ali građani očekuju akcije policijskih i sigurnosnih tijela.

Podsjetimo, Rijaset Islamske zajednice BiH obavezao je muftije i imame da organizatorima tih paradžemata ukažu na štetnost njihovog djelovanja te zatražiti od njih da odmah, a najkasnije do kraja veljače, prestanu sa održavanjem i organiziranjem vjerskih aktivnosti u objektima koje koriste kao mesdžide, a koji nemaju odobrenje za rad od nadležnog tijela Islamske zajednice u BiH.

Procjenjuje se, naime, da u BiH trenutno postoji na desetine ilegalnih mesdžida u kojima se uglavnom okupljaju pripadnici vehabijske zajednice, te su i organizatori odlaska bosanskohercegovačkih državljana na ratišta u Siriji i Iraku gdje ratuju pod zastavom zloglasnog ISIL-a.

Za osnivanje bilo koje organizacije, uključujući udruženje građana ili nevladine organizacije, koje u svom nazivu i djelovanju imaju odrednicu povezanu sa islamom, neophodno je odobrenje Islamske zajednice u BiH, a nijedan od paradžemata nije zatvoren od sredine prosinca kada je to zatražila Islamska zajednica i postavila rok do kraja veljače.

Traženi su pregovori što je islamska zajednica odbila, te je poručeno da IZ neće i ne smije šutjeti i preći preko nakane da islam i muslimani u BiH budu uvučeni u monstruozni projekt ISIL-a.  Husein ef. Kavazović je reisul-ulema Islamske zajednice u BiH dobivao je i prijetnje smrću od radikalnih islamista, koji čini se nastavljaju sa svojim djelovanjem u BiH.

SIPA je dosad bila jedan od ključnih faktora u akcijama sprovedenim protiv lica radikalnih stavova i namjera, ali, u konkretnom slučaju, iz te agencije ne najavljuju slične aktivnosti.

-SIPA nije uključena u aktivnosti koje poduzima Islamska zajednica u BiH u odnosu na zatvaranje paradžemata, izjavila je glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić.

Poznato je da u Ošvama, kod Maglaja, na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), postoji vehabijska zajednica, čiji se pripadnici protive gašenju ilegalnih džemata, ali tamošnja policija nema u planu uključivati se u realizaciju zamisli Islamske zajednice u BiH.

-Što se tiče navedene problematike nismo planirali konkretne mjere u smislu osiguravanja svih lokacija i pružanja određenih asistencija, navela je Aldina Ahmić, glasnogovornica MUP-a Zeničko-dobojske županije, dodajući da pripadnici ovog MUP-a operativno prate događanja i kretanja na terenu, posebno kada su u pitanju područja na kojim žive osobe koje su dosad bile predmet njihovih provjera, kako bi, ako dođe do incidentnih mogli reagirati brzo i efikasno.

Što se tiče područja djelovanja MUP-a Tuzlanske županije, jedna od najproblematičnijih je vehabijska zajednica u Gornjoj Maoči a iz tamošnje policije ne navode imaju li neke planove kada je riječ o paradžematima.

-MUP će u dogovoru i koordinaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH, odnosno federalnim MUP-om, kao i drugim agencijama za provedbu zakona, raditi po instrukcijama i uputstvima u vezi s navedenom problematikom, naveli su iz MUP-a TŽ.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.