Obavijesti

News

Komentari 7

Unosan posao krijumčara: Za ilegalan prelazak preko granice, smještaj i prijevoz zarade 1500€

Unosan posao krijumčara: Za ilegalan prelazak preko granice, smještaj i prijevoz zarade 1500€

Ilegalci su imali dogovorenu pratnju preko granice, kopnom ili Dunavom, organizirani prijevoz koji ih je čekao u Hrvatskoj, ponekad i smještaj, kombi i vozača, a potom i pratnju tijekom putovanja kako ne bi upali u policijsku kontrolu.

VIDEO

Više od 240 tisuća eura zaradila je dobro organizirana ekipa s područja Osječko-baranjske županije koja je tijekom protekle godine krijumčarila ljudima. Među njima je petoro Slavonaca i trojica stranih državljana. Svi oni uhićeni su, odvedeni u policiju, a potom i na sud. PU Osječko-baranjska objavila je kako se radi o zajedničkoj akciji USKOK-a, EUROPOL-a te Službe za organizirani kriminal, a  da su uhitili muškarce u dobi od 64, 42, 32, 37 i 40 godina koji su iz osječke županije. Prema do sada utvrđenim informacijama dvojica najstarijih su bili organizatori krijumčarenja i u lanac suradnje povezali su ostale sudionike.

Oni su, tijekom cijele prošle godine, više puta organizirali prebacivanje ilegalnih migranata iz Srbije i BiH, preko Hrvatske, u druge zemlje Europe."Osnovano se sumnja da su 64-godišnjak i 42-godišnjak, u Hrvatskoj i Srbiji, s osobom iz Srbije te drugim za sada nepoznatim osobama, dogovorili i organizirali kontinuirano nedozvoljeno prevoženje većeg broja migranata iz Srbije i BiH, te u Hrvatskoj organizirali njihov smještaj i daljnji prijevoz do dogovorenih odredišta na području Hrvatske i EU. Za to su uzimali novčanu naknadu od najmanje 2 tisuće eura po osobi" stoji u priopćenju USKOKA.

Organizirani posao

Nakon što bi dogovorili vrijeme, mjesto, broj stranaca i cijenu prebacivanja preko granice, te  daljnji prijevoz, osoba iz Srbije i dvojica stranih državljana pješice su prevodili 'ilegalce' preko granice izvan obilježenih prijelaza i granične kontrole. Potom su ih odvodili na dogovorena mjesta gdje su ih preuzimali vozači. Ponekad su ih preko granice prevozili Dunavom pazeći na dolazak i kretanje policijske riječne patrole. Tijekom prijevoza migranata kroz Hrvatsku, prvooptuženi 64-godišnjak i drugooptuženi 42-godišnjak nerijetko su bili prethodnica vozilima u kojima su ilegalci kako bi na vrijeme upozorili na policijske kontrole i provjere.

FOTO Policija u Osijeku privela petoricu muškaraca: Osumnjičili su ih za krijumčarenje ljudi
FOTO Policija u Osijeku privela petoricu muškaraca: Osumnjičili su ih za krijumčarenje ljudi

Sumnja se da su na takav način prevezli preko stotinu osoba, čime su stekli značajan novac i podijelili ga među sobom. Policija je obavila i pretrage njihovih domova i automobila, a gdje su pronađeni predmeti koji se dovode u vezu s kaznenim djelima za koje ih se tereti. Hrvatski državljani su prepraćeni kod suca istrage na Županijski sud u Osijeku, dok trojica stranih državljana koje se također tereti kao karike u lancu, nisu uhićeni jer su nedostupni.

Kako situacija s migrantima postoji već godinama, kao i priča da se njih ilegalno i organizirano prevozi preko Hrvatske, neslužbene su zabilješke da cijena transporta migranata varira ovisno o tome iz koje zemlje dolaze i kamo idu. Cijena koju moraju platiti tako se kreće između 8 i 10 tisuća eura, dok ne dođu do odredišta. Kroz Hrvatsku je prijevoz između 800 i 1.500 eura ruta, s tim da je poznato kako je ruta preko Karlovačke županije jeftinija, a ova preko Slavonije najskuplja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije