News

Komentari 50

Unuk Generalić: Nitko ne želi djedove slike, pa ih prodajem

Unuk Generalić: Nitko ne želi djedove slike, pa ih prodajem

Kolekcija koju je od djeda Ivana i oca Josipa naslijedio Goran Generalić vrijedi milijune. Među njima nalaze i kapitalna djela poput Konja jednoroga, Soma, i drugih

Možda će me netko osuditi, ali nema prava jer u Hrvatskoj je takva klima da se sve prodaje kako bi se preživjelo. Svjedoci smo rasprodaje svega što vrijedi i nitko ne postavlja pitanje, pa sam i ja odlučio prodati slike.

Rekao je to Goran Generalić (42) pokazujući nam posljednje djelo svojeg djeda. Unuk prvog i jednog od najvećih svjetskih slikara naive Ivana Generalića naslijedio je polovicu djedove i očeve zbirke neprocjenjive vrijednosti.

Hrvatska je nekad bila kolijevka naivnog slikarstva. No kako se u našoj zemlji malo drži do nacionalnog blaga, tako se Goran, nakon što Grad Koprivnica i Županija nisu pokazali interes da otkupe zbirku djela, prošle godine obratio Ministarstvu kulture.

- Pomoćnica ministrice rekla je da nemaju novca. Supruga mi je dobila otkaz i moram skrbiti za obitelj – rekao je Goran.

U kolekciji se nalaze djela poput “Konja jednoroga”, “Niskog pejzaža” i “Soma”. Goran se i sam okušao u slikarstvu.

U međuvremenu je padao interes za naivnim slikarstvom pa je nakon nekoliko izložbi “odustao” od kista i stakla. Okrenuo se novinarstvu jer, kako je rekao, od nečega se mora živjeti, a slike danas nisu tražena roba jer ljudi jedva spajaju kraj s krajem.

U otkup bi trebao krenuti preko muzeja

U Ministarstvu kulture rekli su da ne mogu otkupljivati muzejsku građu od privatnih osoba, nego isključivo od muzejske ustanove. Dogovori li Goran Generalić suradnju s muzejom i podnese li potrebnu dokumentaciju, otkup umjetnina će se razmotriti.

Najčitaniji članci