Obavijesti

News

Komentari 3

Uoči Opće skupštine UN-a: Svi očekaju što će Trump govoriti

Uoči Opće skupštine UN-a: Svi očekaju što će Trump govoriti
1

Sve će oči idućeg tjedna na Općoj skupštini UN-a biti uprte u Donalda Trumpa, koji će za tamošnju govornicu stupiti prvi put otkako je na čelu najmoćnije zemlje svijeta

VIDEO

Godišnje zasjedanje Opće skupštine najveći je događaj u diplomatskom kalendaru i svi su svjetski čelnici pozvani da govore o temi koju sami izaberu. Predsjednik Sjedinjenih Država tradicionalno govori drugi. 

- Ove godine svi očekuju što će reći Trump, tvrdi analitičar s njujorškog sveučilišta Richard Gowan. 

Hoće li se držati pripremljenog govora? Hoće li skrenuti i iskritizirati UN? Ili pozvati na "vatru i bijes" protiv Sjeverne Koreje?

Kao i uvijek s Trumpom, predviđanja su nemoguća, kaže Gowan.

- Njegovo ponašanje prema UN-u pomalo je shizofreno, dodaje Gowan. 

Početkom ove godine rekao je da UN-ova potrošnja "izvan kontrole" i zaprijetio da će srezati milijardu dolara iz američkog doprinosa mirovnim operacijama diljem svijeta. Ali je samo koji tjedan kasnije kazao da je UN-ov trošak "kikiriki" s obzirom na posao koji radi. 

Pošto SAD najviše doprinosi proračunu UN-a, njegova prijetnja da će rezati uplate nije shvaćena olako. Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley kaže da su prijetnje izazvale pozitivan šok u UN-u i da Sjedinjene Države ondje više nitko neće "uzimati zdravo za gotovo". 

Reforma UN-a visoko je na listi prioriteta Sjedinjenih Država. Prije nego što govori u Općoj skupštini započnu, Trump će zatražiti da zemlje članice potpišu izjavu podrške reformskom planu glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa i zatražiti ga da UN pretvori u organizaciju spremnu ispuniti svoju ulogu.  

A što se samog Trumpova govora tiče, UN će vjerojatno dobiti "svoju porciju", smatra Michael Doyle, analitičar sa sveučilišta Columbia i bivši savjetnik Kofija Annana. 

Pošto su svi govori namijeni i za domaću publiku, neće biti nikakvo iznenađenje ako Trump i za UN-ovom govornicom istakne svoju politiku "Amerike na prvom mjestu". 

- UN je često služio američkim predsjednicima kao žrtveni jarac. Organizacija nije osobito popularna u Americi i 'udaranje' po njoj često nosi političke bodove. Neće biti nikakvo iznenađenje ako se Trump posluži oštrom retorikom, kaže Doyle. 

A treba imati na umu da Trump nije ograničen na govornicu. Cijeli Twitter je njegova pozornica, naglašava Doyle.

- Ne bih se iznenadio da za govornicom bude jako oštar i onda 12 sati poslije na Twitteru sve ublaži, kaže Gowan. 

Ovogodišnja prijetnja o rezanju troškova nije prvi put da Trump, stručnjak za nekretnine, nudi financijske savjete UN-u. 

Godine 2005. ponudio je da će preurediti sjedište u New Yorku za trećinu troškova koje planira UN.  Sedam godina poslije prigovorio je da mramorne ploče iza UN-ove govornice izgledaju "jeftino". 

Idući će tjedan prvi put stajati ispred tih ploča. Ali će mu tada UN-ov interijer vjerojatno biti zadnja briga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi