Obavijesti

News

Komentari 12

'Upozoravamo na nezakonitosti u Brodosplitu i u HBOR-u'

'Upozoravamo na nezakonitosti u Brodosplitu i u HBOR-u'
1

Sinčić je izrazio nadu da će oni koji su postupali nezakonito što prije biti sankcionirani, prije svega iz HBOR-a koji, tvrdi, pogoduju predsjedniku Uprave DIV grupe i vlasniku Brodosplita

VIDEO

Iz Živog zida upozorili su u petak na nezakonitosti u poslovanju HBOR-a i Brodosplita vezano za gradnju polarnog kruzera, prozivajući ministra gospodarstva Darka Horvata i Vladu da su promašenom politikom i propuštanjem prilika "dokrajčili" hrvatsku brodogradnju.

Predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić rekao je na konferenciji za novinare u Saboru da spomenutu novogradnju 487 nitko nije vidio, pa ni stručnjaci iz Jadrandbroda koji odlukom Vlade utvrđuju uspješnost investicije, utrošak novca i stupanj izgradnje.

Upozorio je kako su u originalnom ugovoru o kreditu HBOR-a za ovu gradnju polarnog kruzera, s pripadajućim jamstvima koje je dala Vlada, izostavljeni dijelovi koje je nalagao zakon, ističući kako je tek nakon njihova pritiska u kolovozu sklopljen aneks, koji je nezakonit bez suglasnosti Vlade. 

Sinčić je izrazio nadu da će oni koji su postupali nezakonito što prije biti sankcionirani, prije svega iz HBOR-a koji, tvrdi, pogoduju predsjedniku Uprave DIV grupe i vlasniku Brodosplita Tomislavu Debeljaku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Zagreb: Konferencija za medije Živog zida o temi "Brodogradnja i HBOR"

"U aneksu se mijenja situacija na način da se izrazito pogoduje Debeljaku. Unatoč njegovim hvalospjevima na vlastiti račun najvjerojatnije je da će tvornica dizel motora otići u stečaj, da brodovi koje napravi imaju čitav niz pogrešaka i na svakom je izgubio novac. Najmanje 30 brodova nikad nije ni završio, iako je za njih dobio novac, nekih tri milijarde kuna", rekao je Sinčić.

Istaknuo je kako je aneksom utvrđeno da će HBOR otvoriti poseban račun kroz koji bi prošle sve tranše kredita, kako bi HBOR mogao pratiti namjensko trošenje sredstava, ali da račun nikad nije otvoren.

Aneksom je, dodaje, utvrđeno i da drugi konzultanti mogu dati mišljenje o namjenskom trošenju novca i stupnju gotovosti, "ali je Debeljak pronašao prijatelje kojima je dao neke novce da napišu netočna izvješća  kako bi mogao dobiti nove tranše kredita".

"To je protuzakonito i odlukom Vlade je definirano da to može činiti isključivo tvrtka hrvatska brodogradnja Jadranbrod. Kredit je imao četiri tranše HBOR-a, a petu je trebao dati sam Debeljak, ali on nažalost nema ni za biber", istaknuo je Sinčić i odbacio prigovore da su njegove optužbe zapravo tvrdnje Debeljakove konkurencije, odnosno Danka Končara.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1