Obavijesti

News

Komentari 0

Uprava Brodosplita: Plaćamo komunalne naknade Splitu

Uprava Brodosplita: Plaćamo komunalne naknade Splitu
1

Brodosplit je jedino brodogradilište u Republici Hrvatskoj koje od samog početka restrukturiranja plaća puni iznos koncesijske i komunalne naknade, kažu

VIDEO

Iz Uprave "Brodosplita" u ponedjeljak su odbacili primjedbu iz stranke Pametno da to brodogradilište ne plaća komunalnu naknadu Gradu Splitu i optužili članove te stranke da "neprestano nasrću na Brodosplit".

"Što se tiče komunalne naknade, Brodosplit je jedino brodogradilište u Republici Hrvatskoj koje od samog početka restrukturiranja plaća puni iznos koncesijske i komunalne naknade", priopćili su iz tog brodogradilišta.

Reakcija iz "Brodosplita" uslijedila nakon što je gradski vijećnik stranke Pametno Jakov Prkić na svojoj Facebook stranici prozvao "Brodosplit" da kupuje "Uljanik", a ne plaća komunalnu naknadu.

"Spominju se puste milijarde kuna koje bi kroz 10 godina u 'Uljanik' uložio 'Brodosplit', a taj isti 'Brodosplit' ne plaća redovito komunalnu naknadu Gradu Splitu pa Grad mora pokretati ovršne postupke", navodi vijećnik Prkić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

On podsjeća kako je u listopadu 2018. postavio vijećničko pitanje o eventualnom dugu (komunalnom) "Brodosplita" i navodi kako je 2. studenog 2018. pokrenuta ovrha zbog toga te je, kako tumači,  "10. siječnja 2019. Grad ovrhom došao do novca".

Brodosplit: Plaćamo komunalnu naknadu i za veću površinu; želimo biti ravnopravni konkurenciji 

Iz "Brodosplita" su izvijestili da plaćaju komunalnu naknadu "i za veću površinu," pa čak, kako navode, plaćaju i za dio površine koju su Gradu ustupili za izgradnju Spaladium Arene.

"Osim toga, morali smo podmiriti i tuđe dugove koji su nastali prije nego što je započet proces restrukturiranja," napominju iz "Brodosplita".

"Za istu površinu na koju plaćamo koncesijsku naknadu fiksni i varijabilni dio, od koje Grad dobije 1/3 od koncesijske naknade, zaračunava nam se puni iznos komunalne naknade i naknade za uređenje voda.

S druge strane, sva ostala brodogradilišta u Republici Hrvatskoj imaju različite vrste beneficija bilo popusta ili otpisa koje su im gradske uprave odobrile za podmirivanje tih naknada", stoji u priopćenju. 

Ističu i kako su zbog takvih primjera i neutvrđene odnosno veće površine koja im se obračunava, a vodeći računa o troškovima, potaknuli razgovore sa splitskom Gradskom upravom da im odobri određene popuste ili otpis potraživanja kako bi, navode, "makar u tom segmentu troškova bili donekle ravnopravni našoj konkurenciji".

"Računajući da će se uspjeti postignuti nekakav dogovor s Gradskom upravom, bilo o smanjivanju ili otpisu potraživanja, privremeno smo bili zastali u podmirivanju naših obaveza za komunalne naknade i naknade za uređenje voda. Budući da, nažalost, nismo uspjeli postići dogovor, podmirili smo cjelokupan sporni iznos, ali nećemo odustati i od daljnjih pregovora s Gradskom upravom u vezi utvrđivanja stvarnih površina i smanjivanja navedenih troškova koje smatramo previsokim", ističu iz "Brodosplita" u priopćenju.

Brodosplit: "Čega se pametan stidi, time se Pametno ponosi"

Komentirajući navode člana stranke Pametno na Facebook stranici, poručili su: "Čega se pametan stidi, time se Pametno ponosi."

Također smatraju kako članovi stranke Pametno već duže vrijeme pokazuju izuzetnu netrpeljivost prema tom brodogradilištu, a ponašanje gradskog vijećnika Prkića prema "Brodosplitu" u kojem je više od 2.300.radnika, ocjenjuju nekorektnim i potpuno suprotnim nazivu stranke čiji članovi "konstantno nasrću na Brodosplit".

"Ti nasrtaji počeli su u ožujku prošle godine kada su isti vijećnici postavili pitanje na sjednici Gradskog vijeća u kojemu su istakli svoju zabrinutost situacijom u Škveru. Javnost će sama prosuditi koliko je postavljanje takvog pitanja s obzirom što se o 'Brodosplitu' znalo tada, ali i sada, bilo pametno. Isto tako, da li je i koliko na postavljanje toga pitanja imalo utjecaj to što je stranka Pametno tada bila u koaliciji s gospodinom Ivanom Jakovčićem, koji je bio u nadzornom odboru finske tvrtke u vlasništvu gospodina Danka Končara javnost će sama prosuditi - ali mi odgovor pouzdano znamo," poručili su iz "Brodosplita".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a