Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
83 komentara

Upravni sud je poništio odluku: Rimac ipak nije prekršila zakon

Riječ je o postupku kojega je bivša predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković pokrenula protiv Josipe Rimac temeljem anonimne prijave da je kao saborska zastupnica u imovinskoj kartici prijavila kuću iako ima tri stana

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
83 komentara

Državna tajnica u Ministarstvu uprave, Josipa Rimac nije prekršila zakon kada je u imovinskoj kartici prijavila kako njezin suprug u vlasništvu ima kuću, a ne tri stana koji su u toj kući i predstavljaju funkcionalnu cjelinu, javlja Večernji list.

Upravni sud u Splitu, pod predsjedanjem suca Studenka Vulete, donio je nepravomoćnu presudu kojom je poništio odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa od 13. travnja 2018. te naložilo obustavu postupka koje je Povjerenstvo pokrenulo protiv Josipe Rimac i u kojemu je donesena osporena odluka.

Također, Povjerenstvo treba Rimac platiti 5000 kuna za troškove upravnog spora. Nema nesklada između vrijednosti nekretnine koju je Rimac u imovinskoj kartici prikazala temeljem procjene Porezne uprave, ocijenio je Upravni sud i prihvatio navode iz njezine tužbe kako neprijavljujući tri stana, već kuću u kojoj živi i doživljava je kao cjelinu, nije željela obmanuti javnost niti zatajiti imovinu. 

Riječ je o postupku kojega je bivša predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković pokrenula protiv Josipe Rimac temeljem anonimne prijave da je kao saborska zastupnica u imovinskoj kartici prijavila kuću iako ima tri stana.

Odluku o tome da je Rimac neprijavljujući tri stana već kuću prekršila zakon o prijavi imovine donijelo je Povjerenstvo pod predsjedanjem nove predsjednice - Nataše Novaković koje ju je kaznilo s 4.000 kuna iako je Rimac obrazložila razloge zbog kojih je imovinu prijavila na taj način.

Međutim, uzimajući u obzir kako nijednoj strani u postupku nije sporna vrijednost nekretnine koju je suprug Josipe Rimac, Danijel, kao branitelj dobio od RH, koju je na 994.110 kuna procjenila Porezna uprava, što je Rimac priložila prijavi imovine, kao ni kvadratura kuće, odnosno stanova, Sud je ocijenio kako je inzistiranje da je u obrascu izvješća o imovinskom stanju tužiteljica kuću u Kninu trebala prikazati po etažama "pretjerani formalizam".

Vezano za navedeno, potrebno je pojasniti da je riječ o nepravomoćnoj presudi te će Povjerenstvo iskoristiti pravne lijekove koji mu stoje na raspolaganju i podnijeti žalbu Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske. Pritom Povjerenstvo smatra da je u konkretnom slučaju suprug dužnosnice Josipe Rimac od države dobio tri stana u stambenoj zgradi koja ima 4 stana, dok sud u obrazloženju presude navodi da je riječ o etažiranoj obiteljskoj kući.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message