Obavijesti

News

Komentari 18

Upute za nastavu u školama: Što ako se dijete zarazi u školi?

Upute za nastavu u školama: Što ako se dijete zarazi u školi?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute i epidemiološke mjere koje će se i ove godine provoditi u školama zbog epidemije koronavirusa. Najveći dio odluka i dalje će se donositi na razini same škole, odnosno grada i županije

VIDEO

Školsko zvono označilo je u ponedjeljak početak nove školske 2021./2022. godine za oko 456 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske, među njima je i oko 37 tisuća prvašića koji će prvi put sjesti u školske klupe, i za sve učenike nastavom uživo.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za epidemiološke mjere koje će se i ove godine provoditi u školama zbog epidemije koronavirusa. Najveći dio odluka i dalje će se donositi na razini same škole, odnosno grada i županije.

Zaštitne maske

Među najvažnijim mjerama su zaštitne maske koje su obvezne za sve učenike od 5. razreda osnovne škole i starije, dok djeca rane i  predškolske dobi, učenici do četvrtog razreda osnovne škole, uključujući i njih, kao i učenici s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe, ne trebaju nositi zaštitne maske. Osim učenika, nastavnici koji nisu cijepljeni također trebaju nositi masku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Međutim, prema preporukama HZJZ, a koje je ovaj tjedan više puta ponovio ministar Radovan Fuchs, maske se neće trebati nositi ako je u učionici osiguran razmak između klupa od 1,5 do dva metra. Maske će se moći skinuti i ako je na određenom području dobra epidemiološka situacija. O tome će odlučivati ravnatelji za svoje škole, u dogovoru s lokalnim stožerima.

Maske su, ipak obavezne u zajedničkim prostorima (hodnici, izvan učionica, školskom prijevozu). 

Sutra u škole kreće 456.000 učenika: Ulazi se po posebnom rasporedu, može i bez maske
Sutra u škole kreće 456.000 učenika: Ulazi se po posebnom rasporedu, može i bez maske

Ulazak u škole

U škole će učenici ipak i dalje ulaziti po posebnim rasporedima, svaki razred u svoje vrijeme, a i dalje neće biti školskog zvona. Djeca će se ipak moći miješati na satovima izborne, dodatne ili dopunske nastave. Ponovo će se vježbati u školskim dvoranama, a iako će se većina nastave odvijati u pojedinoj učionici, učenici će ići u labose kemije, biologije i sl., ili učionice informatike.

Temperatura se učenicima neće mjeriti na ulazima, a roditeljima se preporučuje da je povremeno izmjere prije nastave, posebno ako im se čini da dijete ima povišenu temperaturu.

Što ako se dijete zarazi u školi?

Prema uputama HZJZ-a, roditelji su dužni djetetu povremeno izmjeriti tjelesnu temperaturu te svaki put ukoliko primijete simptome bolesti poput malaksalosti, umora, gubitka apetita, pospanosti, crvenila ili bljedila u licu, suznih očiju, glavobolje, kašlja, curenja nosa, grlobolje, bol u uhu...

Ukoliko dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu, ne smije dovoditi dijete u školu već se mora javiti svom liječniku. Ako se dijete zarazi koronavirusom u školi, nastavnici odmah moraju obavijestiti roditelje koji po dijete moraju doći u najkraćem roku. 

Škola mora osigurati zasebnu prostoriju u koju će dovesti dijete koje na nastavi dobije temperaturu ili razvije neki od simptoma COVID-19 ili neke druge bolesti. 

Prilikom pojedinačnog slučaja pojave simptoma koji mogu upućivati na zarazu koronavirusom, nastava se neće automatski prekinuti već nastavlja s radom. Ukoliko je riječ o grupi zaraženih, postupa se prema odluci epidemiologa ili školskog liječnika. Svi koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim djetetom moraju u samoizolaciju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu