Obavijesti

News

Komentari 14

Ured u koji će primati građane don Grubišić otvara u garaži

Ured u koji će primati građane don Grubišić otvara u garaži
1

Namjeravam ured Narodnog zastupnika pokrenuti kad krene s radom Sabor. Radno bih vrijeme prilagodio obvezama u Zagrebu, objasnio je namjeru don Ivan Grubišić

VIDEO

Don Ivan Grubišić namjerava otvoriti prvi ured Narodnog zastupnika u Hrvatskoj. Za tu će svrhu prenamijeniti nekadašnju garažu od 20 četvornih metara u Istarskoj ulici u Splitu koju od ljeta koristi njegov Savez za građansku i etičku Hrvatsku. U tom bi mu se uredu građani obraćali sa sugestijama, savjetima, ali i problemima. 

- Namjeravam ured Narodnog zastupnika pokrenuti kad Sabor krene s radom. Radno bih vrijeme prilagodio obvezama u Zagrebu - najavio je don Grubišić, koji je postao zastupnik nakon 50 godina svećeničke službe.

Slična praksa, kazao je, postoji u SAD-u gdje kongresnici imaju svoje urede za susrete s biračima. Namjera mu je da i se prenamijeni termin  "saborski zastupnik".

- Založiti ću se da zastupnici u Saboru postanu "narodni zastupnici". Mi smo tu da zastupamo narod, a ne stranke ili političke institucije - narod mora biti iznad Sabora. Susreti zastupnika s građanima put su ka neposrednoj demokraciji - objasnio je  don Grubišić. 

Nada se da će Grad Split pomoći u pronalasku adekvatnijeg prostora na kojem bi se na jednom mjestu nalazili uredi svih splitskih "narodnih" zastupnika iz Sabora za susrete sa svojim biračima. Grubišić predlaže niz promjena za koje će se zalagati u novom sazivu Sabora. 

- Trebamo ići na krupne, a ne kozmetičke promjene. Prije svega opasno je da državni budžet bude u rukama stranke na vlasti. Njime bi trebalo raspolagati Ministarstvo financija čije bi sve odluke bile pod kontrolom Saborskog odbora za financije u kojem bi sjedili stručni i pošteni ljudi. Tada se ne bi moglo dogoditi da bilo koji političar olako raspolaže državnim novcem, bio on Kalmeta, Linić ili netko treći. Trošenje budžeta mora se odvijati pod parlamentom – zagovara Grubišić.

Brine ga i jer Kukurika koalicija predlaže uvođenje regija bez ukidanja jedinica lokalne samouprave.

- Ako nećemo ukidati županije i općine, onda s uvođenjem regija samo će se udvostručiti administracija. Treba je smanjiti, a ne povećavati, jer ovako pojede pola proračuna. U tom smislu dobro bi bilo i umanjiti broj zastupnika u Saboru s 153 na 75. To su nepotrebna, neproizvodna radna mjesta – zaključio je don Grubišić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi