Obavijesti

News

Komentari 7

Urušili se skela i dio zida zgrade na aute: 'Apokalipsa usred grada. Osjećam se nesigurno'

Urušili se skela i dio zida zgrade na aute: 'Apokalipsa usred grada. Osjećam se nesigurno'
5

Zašto su se skela dužine 20 metara i dio zida na dijelu uklonjenog krovišta Muzeja za umjetnost i obrt urušili, policija cijeli dan utvrđuje. Klaićeva ulica je zatvorena, do dječje bolnice se traže alternativni pravci

VIDEO

Od siline udarca cijeli tramvaj je zavibrirao, mislili smo da je potres, užas, ispričala nam je čitateljica koja se vozila u tramvaju baš u trenutku kad su se u Klaićevoj ulici u centru Zagreba urušili skela i dio zida zgrade.

Nakon praska, oblak prašine prekrio je ulicu koja vodi prema dječjoj bolnici. Zašto se skela dužine 20 metara skupa sa dijelom zida s uklonjenog krovišta Muzeja za umjetnost i obrt srušila oko 12,30 sati, cijeli je dan utvrđivala policija. Samo je puka sreća da nitko nije nastradao. Ni vozači ni vlasnici automobila sparkiranih kraj zgrade. Nitko u njima nije bio, a oštećeno ih je šest. Neki u potpunosti. Kad su se vratili, vlasnici, neraspoloženi za razgovor s medijima, u potpunom šoku su gledali svoje limene ljubimce s druge strane ulice. 

VIDEO Drama u Zagrebu! Urušio se dio zgrade. 'Radnici su trčali, porazbijalo je parkirane aute'
VIDEO Drama u Zagrebu! Urušio se dio zgrade. 'Radnici su trčali, porazbijalo je parkirane aute'

A skele su na muzej postavljene zbog radova na obnovi. Počeli su konačno u prosincu prošle godine, gotovo tri godine od potresa, i od tada djelatnika nema. Kad je došlo do urušavanja, unutra su bili građevinski radnici. Sreća je da nitko ni od njih nije ozlijeđen, svi su istrčali van.

Zagreb: Skela i dio zgrade urušili se na automobile u Klaićevoj ulici

- Apokalipsa usred grada, ovo je zastrašujuće. Stanujem tu blizu, svaki dan prolazim tuda i svaki put si pomislim da ne mogu vjerovati kako je to loše riješeno. Nažalost, ovo nije jedina takva točka u gradu. Osjećam se baš nesigurno kamo god da prolazim - kazala je ogorčeno Zagrepčanka dok je promatrala razbijene aute, razrušene skele i cigle po svuda.

Policija je odmah zatvorila ulicu pa su se do bolnice tijekom dana morali tražiti alternativni pravci, a vrlo brzo su se stvorile i ogromne gužve i kolone. Vatrogasci su na visini učvršćivali skele i uklanjali ostatke zida. Na teren je izašao i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Tomašević: 'Očevid će utvrditi okolnosti urušavanja skele'
Tomašević: 'Očevid će utvrditi okolnosti urušavanja skele'

- Prvo moram reći da mi je jako drago da nema ozlijeđenih. Izvođač radova ima policu osiguranja i šteta na automobilima će biti pokrivena. Na terenu je i krim policija. Ova zgrada je izgrađena 1888. godine, to je stara zidana konstrukcija i jako je zahtjevna za obnoviti. Kada je maknuto krovište, gore je ostao konzolni zid visine 80 centimetara i komad tog stršećeg zida je vrlo osjetljiv. Istraga će pokazati što se točno dogodilo - rekao je.

Na natječaj za ovaj posao javila se zajednica tri ponuditelja čije reference su bile vrlo zadovoljavajuće, dodao je. 

- Za sada nemamo razloga sumnjati u njihove kompetencije. Radili su obnove i nekih drugih javnih i privatnih zgrada i, po mojim informacijama, nije bilo problema - poručio je.

Upitan kako je uopće moguće da nisu ogradili i parking dok traju radovi i onemogućili parkiranje tik uz zgradu s koje prijeti ovakva opasnost, kao što su zagradili nogostup i zabranili prolaz pješacima, Korlaet je istaknuo kako je tako procijenjeno zbog općenitog nedostatka parkirnih mjesta.

VIDEO Nova snimka urušavanja u centru Zagreba: Ulica se u trenu ispunila oblakom prašine
VIDEO Nova snimka urušavanja u centru Zagreba: Ulica se u trenu ispunila oblakom prašine

- Htio se postići neki kompromis između sigurnosti i rastućih potreba za parkirnim mjestima - kazao je, a onda je pročelnik Ureda za mjesnu samoupravu otkrio da se u trenutku izdavanja rješenja za izuzećem parkinga nije govorilo o radovima na krovu.

- Da, to je važno. Sve se utvrđuje. Nažalost, ovakve se stvari događaju, sjetite se na Ilici, također stara zidana zgrada vrlo osjetljiva na postupanje u obnovi, cijeli Grad je u obnovi, jedno je veliko gradilište. Jako pazimo na sigurnost, ali ovakvi će se incidenti možda, nažalost, događati - dodao je Korlaet. Sad, nakon incidenta, ogradit će i parking. 

Zagreb: Skela i dio zgrade urušili se na automobile u Klaićevoj ulici

- Ne bih širio paniku, mislim da je Grad doista siguran, dovoljno osiguran i od strane samih izvođača, ali i od strane gradske vlasti. Ovo je incidentna situacija - zaključio je. 

Prije nekoliko dana radove je obišao i ravnatelj Muzeja Miroslav Gašparović. 

- Bio sam na baš na tom dijelu koji se sad odlomio, sve je izgledalo izvrsno. To je nešto što se, nažalost, događa u ovakvim zgradama. Sve se radilo po pravilima. Što se dogodilo, što je neposredan povod ovoga, to će se tek ustanoviti. Najvažnije je da se nikome ništa nije dogodilo. Nažalost, stradalo je nekoliko automobila. Nadam se samo da ćemo usprkos ovom incidentu uspjeti uhvatiti rok za završetak radova. U svakom slučaju ovo usporava, ali i građevinski radnici mi kažu da vjeruju da će uspjeti uloviti taj termin - rekao je nakon ove dramatične situacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...