Obavijesti

News

Komentari 1

"Uskladit ćemo radno vrijeme roditelja s dječjim vrtićima"

"Uskladit ćemo radno vrijeme roditelja s dječjim vrtićima"
2

Ovim projektom koji će financirati Europski socijalni fond omogućit će se više mjesta u vrtićima, kvalitetniji programi i produljeni rad. Dijete će moći u vrtiću biti maksimalno 10 sati dnevno

VIDEO

Ministrica demografije Nada Murganić i ministar rada Marko Pavić predstavili su u četvrtak kampanju "Vrtići za skladniji život" kojom se usklađuje radno vrijeme vrtića s radnim vremenom roditelja. Projekt je vrijedan 300 milijuna kuna za koji je raspisan trajni poziv, a na koji se mogu prijaviti svi vrtići bez obzira na osnivača. Sredstva su osigurana iz Europskog socijalnog fonda. Kako je pojasnila državna tajnica u Ministarstvu rada Katarina Ivanković Knežević, natječaj će biti otvoren najmanje do 2020. godine, a ovisno o potrebi može ga se i produžiti. 

Istanbulska konvencija ide uz 'ograde' od rodne ideologije?
Istanbulska konvencija ide uz 'ograde' od rodne ideologije?

- Ovaj projekt je izuzetno važan jer dajemo po prvi put odgovor kako uskladiti poslovni i privatni život. Usmjeren je prema roditeljima, djeci , nezaposlenim stručnim radnicima i jedinicama lokalne samouprave. Želimo više mjesta u vrtićima, kvalitetne programe u vrtićima i produljeni rad vrtića - istaknula je ministrica demografije Murganić.

Ovim projektom, istaknula je državna tajnica u Ministarstvu demografije Margareta Mađerić, uvode se tri vrste rada u vrtićima; produljeni boravak za nekoliko sati, poslijepodnevna smjena ili smjenski rad, a dijete neće smjeti ostati duže od 10 sati u vrtiću. Uvjet za zapošljavanje dodatne osobe je produljenje radnog vremena za minimalno dva sata, a vrtići će biti fleksibilni u odgovaranju potreba roditelja.

HDZ-ovci ne mogu bez gafa ni svojim kolegama poslati tortu
HDZ-ovci ne mogu bez gafa ni svojim kolegama poslati tortu

Najniži iznos po pojedinom projektu, naglasila je državna tajnica Ivanković Knežević, je 500.000 kuna. 

- On je namijenjen onim manjim vrtićima u manjim sredinama koji će možda zaposliti jednu tetu ili stručnog suradnika - istaknula je, dok najviši iznos po projektu može iznositi 15 milijuna kuna.

Privatni vrtići mogu ostvariti najviše do 200.000 eura ako u protekle tri godine nisu imali potpora. 

Ministar rada Marko Pavić istaknuo je kako Europski socijalni fond ima 10 milijardi kuna upravo za poboljšanje kvalitete života u Hrvatskoj kroz nekoliko prioriteta. 

- Ovaj projekt produljenog rada vrtića drugi je po veličini natječaj koji provodimo u Europskom socijalnom fondu. S jedne strane imamo zapošljavanje otprilike 500 do 700 osoba u vrtićima, a s druge strane imamo produljeno radno vrijeme vrtića i dodatnu skrb za djecu - istaknuo je dodavši i kako će se unutar samog projekta moći kupiti i oprema za vrtiće, osigurati topli obroci u produljenom radu te djelatnici koji će moći osigurati produljeno radno vrijeme. 

- Ovo je apsolutno dobra situacija i za roditelje koji će dobiti uslugu i za osobe koje ćemo zaposliti i za vrtiće koji će moći kupiti opremu. Vjerujem da ovaj projekt nije rješenje za sva demografska pitanja, ali je jedan korak unaprijed u osiguranju između balansa poslovnog i privatnog života i u zapošljavanju osoba koja će raditi u vrtićima - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"