Obavijesti

News

Komentari 17

Uskok istražuje inspektoricu: Sumnjiče da je pogodovala ugostiteljima, uzimala je i mito

Uskok istražuje inspektoricu: Sumnjiče da je pogodovala ugostiteljima, uzimala je i mito

Uskok inspektoricu (57) sumnjiči da je omogućavala rad ugostiteljskih objekata za vrijeme epidemioloških mjera, primala mito u jednoj ljekarni te sastavljale zapisnike za inspekcije koje nije ni provela

Uskok je u utorak pokrenuo istragu protiv 57-godišnje sanitarne inspektorice koju sumnjiče da je lažiranjem inspekcijskih zapisnika omogućavala rad ugostiteljskim objektima za vrijeme epidemioloških mjera i primila mito od vlasnika ljekarne u kojoj je zatekla proizvod bez odobrenja.

Uskok je precizirao da je inspektorica od 25. studenog 2020. do 10. veljače 2021. u više navrata propustila procesuirati uočene nedostatke u ugostiteljskim objektima na području Zagreba za vrijeme trajanja zabrane rada sukladno epidemiološkim mjerama. Inspektorica je pritom i osobno koristila usluge tih ugostiteljskih objekata, dodao je Uskok.

Uskok istražuje Šiljega, bivšeg predsjednika istarskog HDZ-a: Terete ga za trgovinu utjecajem
Uskok istražuje Šiljega, bivšeg predsjednika istarskog HDZ-a: Terete ga za trgovinu utjecajem

Tužiteljstvo je nadodalo da je inspektorica sastavljala zapisnike o obavljenom inspekcijskom nadzoru u pojedinim trgovačkim društvima iako ga nije stvarno provela. Osim toga je u dva navrata, prilikom provođenja nadzora, propustila sačiniti zapisnik o utvrđenim prekršajima i procesuirati ih.

Također, sumnjaju da je, od 29. siječnja 2021. do kraja veljače 2021., tijekom provođenja inspekcijskog nadzora u jednoj ljekarni zatekla u prodaji sredstava bez važećeg odobrenja Ministarstva zdravstva te je potom provjerom utvrdila da je ljekarna podnijela nepotpun zahtjev za njihovom registracijom.

Sudac Mihael Kovačić sve je priznao Uskoku, na tajnim je snimkama i Kujundžićeva žena
Sudac Mihael Kovačić sve je priznao Uskoku, na tajnim je snimkama i Kujundžićeva žena

Kako bi se okoristila, inspektorica je otišla u inspekcijski nadzor te ljekarne i pritom vlasnikovog sina obavijestila da, ukoliko navedene proizvode ne registrira u roku od osam dana, podliježe prekršajnim sankcijama od najmanje 60.000 kuna. Uz to, vlasnikovom sinu je ukazala da ga može uputiti na osobu koja će mu u navedenom roku riješiti dokumentaciju potrebnu za ishođenje odobrenja, na što je on pristao.

Inspektorica je zatim sina vlasnika ljekarne povezala sa 39-godišnjakom s kojim je ranije dogovorila da će ona osobno sačiniti potrebnu dokumentaciju, dok će on za tu uslugu tražiti 2000 eura koji će podijeliti međusobno.

Sukladno dogovoru, inspektorica je izradila dokumentaciju i proslijedila je 39-godišnjaku koji ju je predao sinu vlasnika ljekarne koji je isplatio traženi iznos.

Uskok je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda protiv inspektorice predložio određivanje istražnog zatvora.