News

Komentari 242

Fred Matić potvrdio: Pomoćnik ministra branitelja je uhićen

Fred Matić potvrdio: Pomoćnik ministra branitelja je uhićen

Sumnja se da je Mikulić od lipnja 2005. do prosinca 2012. od članova Uprave i suvlasnika jednog društva u više navrata tražio da mu isplate ukupno 250.000 eura

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv Dinka Mikulića, pomoćnika ministra branitelja Predraga Matića, javlja Večernji list

Ministar branitelja Predrag Matić je potvrdio u petak na konferenciji za novinare kako je Dinko Mikulić uhićen te da mu slijedi suspenzija. Istaknuo je kako je Ministarstvo branitelja aktivno surađivalo u istrazi od početka, ali nije otkrio koliko je to trajalo. Matić dodaje kako se istražuje je li to pojedinačni slučaj ili se radi o još ljudi koji su sudjelovali u organiziranom kriminalu. 

- Osuđujemo svako nečasno ponašanje i tražimo da se sve sumnje istraže do detalja. Ova akcija Uskoka i policije se poklapa s objavom Registra branitelja, koji također za cilj ima da se raščisti žito od kukolja - rekao je ministar.

Sumnja se da je Mikulić od lipnja 2005. do prosinca 2012. godine od članova Uprave i suvlasnika jednog trgovačkog društva u više navrata tražio da mu isplate ukupno 250.000 eura. On je, naime, kao ravnatelj Uprave za pravne i stambene poslove i pomoćnik ministra branitelja mogao pogodovati pri odabiru prodavatelja stanova mimo stvarnih potreba i suprotno propisanim uvjetima javnog poziva. U njegovoj nadležnosti bilo je rješavanje stambenog zbrinjavanja HRVI i članova obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. 

Mikuliću je prilikom kupovine stanova za 2005. i 2006. godinu od člana Uprave i suvlasnika društva i isplaćen iznos od 50.000 eura. Potom je tijekom 2008. godine zatražio isplatu 100.000 eura te je nakon primitka ponude osigurao da Ministarstvo branitelja uputi prijedlog Vladi RH o potrebi kupnje stanova od navedenog društva. Nakon što je sklopljen kupoprodajni ugovor, do prosinca 2012. godine osumnjičenik je od drugog suvlasnika i člana Uprave društva u više navrata tražio da mu isplati daljnjih 100.000 eura. Nakon što njegovom zahtjevu nije udovoljeno zbog nedostatka sredstava, osumnjičenik je tražio da mu se u vrijednosti traženog iznosa preda odgovarajuća nekretnina ili da mu se navedeni iznos isplati plaćanjem fiktivnih računa koje bi društvu ispostavila društva prema njegovoj uputi, izvijestio je DORH.

Na zahtjev USKOK-a sudac istrage je donio rješenje o privremenoj mjeri osiguranja radi oduzimanja imovinske koristi.

Najčitaniji članci