Obavijesti

News

Komentari 56

'USKOK je iz Ureda premijera dobio papire pa zatražio od EPPO-a da dokažu nadležnost'

'USKOK je iz Ureda premijera dobio papire pa zatražio od EPPO-a da dokažu nadležnost'

Ne pamtim ovakav slučaj. Ispada da izvršna vlast na neki način inicira postupanje DORH-a koji bi u svom radu morao biti nezavisan, kaže odvjetnik Anto Nobilo, koji je dio karijere bio tužitelj

VIDEO

Ovaj zahtjev koji je otišao prema Uredu europskog tužitelja je rezultat dokumentacije koju je tjedan dana prije toga primio USKOK. To nam je poslao predstojnik Ureda premijera, samoinicijativno, otkrila je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek. 

Drugim riječima, Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, poslao je USKOK-u izvješće Ministarstva financija, Ministarstva kulture, SAFU i Ministarstva graditeljstva o poslovima u aferi Geodezija. Hrvoj-Šipek ne vidi problema da Vlada to šalje u isto vrijeme kad premijer tvrdi da EPPO nije nadležan za ovaj slučaj. Podsjetimo, istraga se vodi od studenog 2023. godine, i do sad ni DORH ni USKOK nisu reagirali.

- Ne vidim u tome problem iz razloga što uredba o suradnji s uredom EPPO zabranjuje da se istovremeno istražuje jedan predmet. Ono što smo mi zatražili su isključivo činjenice na temelju koji EPPO temelji svoju nadležnost. O tome da li će doći do preuzimanja spisa odnosno pitanje odlučivanja nadležnosti, je još daleko - izjavila je. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zlata Hrvoj Šipek 04:44
Sukob Kövesi i Turudića: Što znači članak 267. i možemo li ostati bez europskih sredstava
Sukob Kövesi i Turudića: Što znači članak 267. i možemo li ostati bez europskih sredstava

- Pokušali smo od EPPO-a u Zagrebu dobiti sastanak na kojem bi se razjasnile okolnosti i utvrdilo je li za taj slučaj nadležan DORH ili EPPO. Do tog sastanka nije došlo i USKOK se morao obratiti -  dodala je. 

Međutim nije razjasnila zašto su reagirali tek nakon što im je Ured premijera poslao dokumente, a ne ranije ako ih je EPPO već odbio kad su tražili sastanak. Na pitanje vrši li premijer Andrej Plenković svojim izjavama pritisak na europske tužitelje, odgovorila je da političari imaju pravo na svoje stavove i komentare.

- Ono što mogu reći jest da je, bez obzira na dojmove koji su stvoreni u javnosti za vrijeme mog mandata, kao i za mandata mojih prethodnika, DORH svoje odluke temelji isključivo na činjenicama i na pravu - kazala je.

'Za građane je bitno je li netko ukrao novac ili ne, a ne tko ima nadležnost za koju istragu'
'Za građane je bitno je li netko ukrao novac ili ne, a ne tko ima nadležnost za koju istragu'

S obzorom da EPPO u Hrvatskoj djeluje nepune tri godine, državna odvjetnica očekuje da će i u budućnosti još biti otvorenih pitanje glede nadležnosti u pojedinim slučajevima.

 - Uredbe ostavljaju prostor za različita tumačenje, ali mislim da će, u duhu naše lojalne suradnje, ta pitanja rješavati na obostrano zadovoljstvo -  poručila je.

- Ne pamtim slučaj da je izvršna vlast tražila da se riješi sukob nadležnosti te da USKOK postupa po toj inicijativi. To mi izgleda čudno no u ovom  trenutku je glavna državna odvjetnica donijela takvu odluku tako da USKOK više manje mora po njoj postupiti. Nije dobro takvo forsiranje da se utvrdi tko je nadležan. To nije najbitnija stvar. Najbitnija stvar je utvrditi ima li sumnje da je počinjeno kazneno djelo ili nije. Ovako ispada da izvršna vlast na neki način inicira postupanje DORH-a koji bi u svom radu morao biti nezavisan. Oni bi trebali postupati u skladu sa zakonom. Imali su dovoljno informacija u javnosti da je neki prijepor oko nadležnosti. Imali su prostora da sami reagiraju- kazao je odvjetnik Anto Nobila, koji je dio karijere proveo i kao tužitelj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...