Obavijesti

News

Komentari 31

USKOK: Kazna za Sanadera, koji je poziciju premijera iskoristio za korupciju, je preblaga

USKOK: Kazna za Sanadera, koji je poziciju premijera iskoristio za korupciju, je preblaga

Bivši premijer Ivo Sanader videovezom je iz zatvora sudjelovao u sjednici Vrhovnog suda koji će odlučiti o žalbama na presudu u predmetu Ina-MOL u kojem je zbog primanja mita osuđen na šest godina zatvora

VIDEO

Kazne za Ivu Sanadera i Zsolta Hernadija su preblage, sud je nedovoljno cijenio otegotne okolnosti, rekla je Željka Mostečak u ime Uskoka na javnoj sjednici Vrhovnog suda.

Sanaderu 6 godina zatvora za aferu Ina-MOL, Hernadiju dvije
Sanaderu 6 godina zatvora za aferu Ina-MOL, Hernadiju dvije

Najviši sud u zemlji odlučivat će o žalbama Uskoka i odvjetnika Sanadera i Hernadija na nepravomoćnu presudu kojom je bivši premijer osuđen na šest godina, a čelnik MOL-a Hernadi, kojem su sudili u odsutnosti jer je nedostupan hrvatskom pravosuđu, na dvije godine zatvora.

- Sanader je kazneno djelo ostvario kao premijer. On je tu visoku dužnost iskoristio za koruptivno postupanje u izuzetno visokom iznosu, a njegov postupak imao je i negativni efekt na gospodarstvo RH- rekla je Mostečak koja otegotnim drži i Sanaderov "način počinjenja kaznenog djela, brojnost radnji koje je pri tome poduzeo, ustrajnost i prikrivanje kaznenog djela i visok stupanj zločinačke volje". 

- Bezobraznost, drskost i bahatost nastavili su se i u postupku, a i svrha generalne prevencije iziskuje strože kažnjavanje Sanadera i Hernadija - smatra tužiteljica. 

Sanaderu blokirana imovina, a putovao je po svijetu i krstario
Sanaderu blokirana imovina, a putovao je po svijetu i krstario

Odvjetnik Čedo Prodanović tražio je u žalbi blažu kaznu ili ponovljeno suđenje zbog povrede odredbi ZKP-a i nedovoljno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. 

Tako je naveo da je rasprava održana u Sanaderovoj odsutnosti jer je sud zaključio " da se sam doveo u stanje zbog kojeg ne može sudjelovati u raspravi".

Prodanović: Nije više mogao trpjeti bolove

- Time što se podvrgao operaciji nije se odrekao prava sudjelovanja u raspravi. On je dugo bio bolestan i odlučio se na operaciju kad su bolovi kulminirali. Nije bio sposoban trpjeti te bolove, a navod suda da se operacija mogla odgoditi za pola godine ne stoji jer je bilo zakazano 20 ročišta u Fimi mediji-naveo je Prodanović.

Sanader, koji je iz zatvora u Remetincu videovezom pratio što se događa dodao je: 

- Nije bilo u redu što je postupak vođen u mojoj odsutnosti. Nije mi bilo dopušteno izlaganje obrane. Sutkinja je inzistirala da tijekom  rehabilitacije dođem dati obranu, a ja sam joj rekao da ne mogu i da pričeka dva-tri tjedna. No odbila je i rekla da će pročitati moju obranu s prvog suđenja. Shvatio sam da je prijetila zastara za Hernadija no smatram da to ne treba ići na moju štetu. Pogotovo stoga što se  tri godine ništa nije događalo, a ako je i postojao i strah od zastare mogao se postupak razdvojiti - rekao je Sanader iz zatvora u kojem odslužuje kaznu zbog "Planinske".

Sude mu već dulje od 10 godina

Podsjećamo, sudski postupci protiv Sanadera traju dulje od 10 godina tijekom kojih je po raznim osnovama u zatvoru proveo pet godina. Prvostupanjska presuda u predmetu Ina-MOL objavljena je 19. studenoga 2012., drugostupanjska 3. travnja 2014., a odluka  Ustavnog suda 24. srpnja 2015. Ponovljeno suđenje počelo je nakon tri godine  - 18. srpnja 2018., a nepravomoćna presuda objavljena je 30. prosinca 2019.

U njoj stoji da je Sanader s Hernadijem dogovorio da će za 10 milijuna eura mita MOL-u prepustiti odlučujući glas u poslovanju INA-e. Pritom je, zaključio je sud, iskoristio svoj položaj i autoritet premijera kako bi prikazao da je potrebno izdvajanje nerentabilnog plinskog poslovanja i promjena međudioničarskog ugovora.

Prema nepravomoćnoj presudi, Sanaderu je oduzeta i imovinska korist, a tvrtka krunskog svjedoka Roberta Ježića, koji je priznao da je preko njega Sanaderu uplaćena polovina dogovorenog mita, državi treba vratiti pet milijuna eura.

- Više od deset godina postupak nije dovršen čime je Sanaderu narušeno pravo na suđenje u razumnom roku- smatra Prodanović koji je najviše vremena potrošio na analizu svjedočenja ključnog svjedoka Roberta Ježića koji je, smatra, "nedosljedan, kontradiktoran i neistinit".

Odvjetnica Zsolta Hernadija Laura Valković navela je kako je za kazneni progon njezina klijenta nastupila zastara. 
Dodala je i kako je od početka kaznenog postupka bila jasno da predmet ima ne samo pravosudni nego i politički kontekst te da optuženici nisu imali neovisno i nepristrano suđenje pa im je zbog toga povrijeđeno pravo na obranu.

'Ježić mi je rekao da je novac trebao proslijediti Sanaderu'
'Ježić mi je rekao da je novac trebao proslijediti Sanaderu'

Nakon što je saslušalo argumente Uskoka i obrane sudsko vijeće Vrhovnog suda povuklo se na vijećanje. Suci nisu vezani određenim rokom u kojem moraju objaviti svoju odluku. Oni nepravomoćnu presudu mogu potvrditi, preinačiti ili vratiti na ponovno suđenje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece
ODVJETNIKU MUČNO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece

'Ovo nikad nisam doživio u svojoj karijeri', rekao je šokirani odvjetnik osumnjičenog. Pretpostavlja se da je djevojka provela dva dana u šumi i ondje ju je najmanje dva puta silovala, mučila i zlostavljala skupina djece

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Plaćali bi brak, uvozili Hrvate iz Južne Amerike, homoseksualci ne bi mogli udomljavati djecu
DEMOGRAFSKA POLITIKA DP-A

Plaćali bi brak, uvozili Hrvate iz Južne Amerike, homoseksualci ne bi mogli udomljavati djecu

Obećaju povratnicima da neće morati plaćati porez barem 10 godina. Inzistiraju da se u vrtićima, školama, odvoje muške i ženske svlačionice i slične prostorije. Gay parovima žele zabraniti posvajanje djece