Obavijesti

News

Komentari 97

USKOK objavio detalje: Mamić je sucima dao najmanje 370 tisuća eura, traže istražni zatvor

USKOK objavio detalje: Mamić je sucima dao najmanje 370 tisuća eura, traže istražni zatvor

Hrvatska bi od BiH mogla tražiti izručenje Zdravka Mamića obzirom da mu je izrečen istražni zatvor, što je preduvjet za raspisivanje tjeralice

VIDEO

USKOK je objavio za što tereti tri suca osječkog Županijskog suda koji su uhićeni u srijedu te ispitani. Nakon izvida provedenih u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donijeli su rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana (1965., 1958., 1954., 1959., 1971., 1961.) od kojih trojica uz hrvatsko državljanstvo imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita, davanja mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem, stoji u priopćenju DORH-a.

Osnovano se sumnja da je Darko Krušlin, prvostupanjski sudac Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, 22. studenoga 2016. u Zagrebu, iako je znao da je u to vrijeme protiv  braće Mamić i više drugih optuženika bio u tijeku postupak pred istim sudom te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća u navedenom postupku, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao sa Zdravko Mamićem s kojim se nastavio družiti.

VIDEO Malenica: Tražit ćemo da BiH izruči Mamića Hrvatskoj! Nadam se što je prije moguće
VIDEO Malenica: Tražit ćemo da BiH izruči Mamića Hrvatskoj! Nadam se što je prije moguće

Pritom je Mamić, znajući da je Krušlin Županijskog suda u Osijeku, u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, a koji sat je sudac Krušlin svjestan svega navedenoga uzeo, navodi se u priopćenju.

Nadalje, sumnja se da su od travnja 2017. do 21. svibnja 2019., Zagrebu, Osijeku, Banja Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, IV. okr. kao optuženik u više kaznenih postupaka koji su vođeni protiv njega te protiv V. okr. i drugih optuženika na Županijskom sudu u Osijeku, u više navrata ostvarivao osobne kontakte s II. okr., također prvostupanjskim sucem Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, koji mu je predočavao da će on osobno, te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima tog suda, pa tako i s III. okr., za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa.

Uhićenje trojice sudaca ne znači da je Zdravko Mamić nevin
Uhićenje trojice sudaca ne znači da je Zdravko Mamić nevin

Tako mu je predočavao da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 milijuna kuna u trećem predmetu. Sukladno dogovoru s II. okr., a u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist V. okr. i drugih optuženika, IV. okr. je kao protuuslugu za navedeno u više navrata II. okr. predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva suca. Osim toga je IV. okr., zajedno s V. okr., ostvario kontakt i s III. okr. u Širokom Brijegu tijekom kojeg su i neposredno dogovorili kako će ga IV. okr. putem II. okr. novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu.

U svrhu realizacije navedenog, iznos od 100.000 eura je u dogovoru s IV. okr. osigurao V. okr. koji ima svojstvo suoptuženika u navedenom kaznenom predmetu, sve u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka. Navedeni iznos je VI. okr., na traženje IV. okr., predao II. okr. za njega i III. okr., znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima II. i IV. okr. na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist IV. okr. i drugih optuženika, neovisno o stvarnom stanju predmeta.

Osječkog suca Zvonka Vekića ispitali su u Uskoku, uskoro odlučuju o istražnom zatvoru
Osječkog suca Zvonka Vekića ispitali su u Uskoku, uskoro odlučuju o istražnom zatvoru

Također je IV. okr., zajedno s V. okr., kao nagradu za dogovoreno pogodovanje podmirivao troškove inozemnog putovanja i boravka II. okr. i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine, te je ujedno IV. okr. autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) osigurao odlazak II. okr. na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...