Obavijesti

News

Komentari 4

Uskok optužio bivšeg šefa u GSKG-u zbog uzimanja mita

Uskok optužio bivšeg šefa u GSKG-u zbog uzimanja mita
7

Nevena Blaževića Uskok tereti da je namještao poslove hitnih popravaka dvojici poduzetnika za postotak od posla. Sumnjaju i da je 70-godišnjaku sredio besplatno krečenje stana

VIDEO

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Nevena Blaževića (55) zvanog Ćiro i petorice hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela iz sfere gospodarskog kriminala. Između ostalog terete ih za primanje i davanje mita, trgovanje utjecajem, poticanje i pomaganje u trgovanju utjecajem te prijevaru.
Ne navodeći identitete optuženika, Uskok je izvijestio da je prvookrivljeni (Blažević - op.a.) u razdoblju od rujna 2019. do lipnja 2021. godine u Zagrebu, kao voditelj dispečerskog centra hitnih popravaka Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva (GSKG) te ujedno i predsjednik Povjerenstva za ustupanje radova GSKG-a, dogovorio s 52-godišnjakom i 69-godišnjakom da će njihovim trgovačkim društvima i obrtima osigurati dodjeljivanje građevinskih poslova na zgradama pod upravljanjem GSKG-a, požurivati naplatu računa te im osigurati druge usluge. Pri tome je koristio svoja saznanja o planiranim građevinskim zahvatima, rekonstrukcijama i sanacijama zgrada te potrebi provođenja hitnih intervencija na objektima pod upravljanjem GSKG-a koja se financiraju i iz uplata obveznih zajedničkih pričuva građana.

Tvrtka Blaževićeva kompanjona sanirala dimnjake na zgradi u kojoj stan ima Sandi Cenov
Tvrtka Blaževićeva kompanjona sanirala dimnjake na zgradi u kojoj stan ima Sandi Cenov

Zauzvrat je tražio isplatu novčane nagrade u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla, na što su oni pristali.

- Tako je I. okr. korištenjem svog položaja i utjecaja u GSKG-u osigurao da računi koje je trgovačko društvo II. okrivljenog ispostavilo za izvođenje hitnih radova i sanacija kvarova na vodovodnim i kanalizacijskim sustavima na zgradama pod upravljanjem GSKG-a budu plaćeni bez odgode, za što mu je II. okr. isplatio novčanu nagradu u visini od 5 posto vrijednosti izdanih računa. Nadalje je I. okr. s III. okr. dogovorio da će njegovo trgovačko društvo i obrt staviti na listu sposobnih izvoditelja radova GSKG-a i osigurati im dodjeljivanje unosnih građevinskih poslova na zgradama pod upravljanjem GSKG-a, za što je s III. okr. dogovorio proviziju od najmanje 2,5 posto vrijednosti ugovorenih poslova. Također je požurivao obradu i plaćanje računa koje je društvo od III. okr. ispostavilo za izvođenje radova - priopćio je Uskok.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim toga je Blažević tijekom svibnja 2021. godine u Zagrebu 70-godišnjaku na njegovo traženje omogućio besplatne ličilačke radove u njegovom stanu u Zagrebu te da se za njihovo plaćanje tereti osiguravajuće društvo.

Muljanje na obnovi: Šefa GSKG-a i građevinara 'spojio' je bivši Bandićev čuvar i suradnik Ljutić
Muljanje na obnovi: Šefa GSKG-a i građevinara 'spojio' je bivši Bandićev čuvar i suradnik Ljutić

- Nakon što je s tim upoznao 47-godišnjeg referenta GSKG-a te 57-godišnjeg direktora trgovačkog društva i višegodišnjeg poslovnog partnera GSKG-a, zatražio od dežurnog dispečera GSKG-a da se otvori nalog za hitnu intervenciju radi puknuća ventila i curenja vode u stanu iznad stana 70-godišnjaka kako bi stvorio osnovu za naplatu troškova radova od osiguravajućeg društva. Potom je 57-godišnjak na traženje prvookrivljenog, lažno iskazao da je postupio po nalogu za navodnu hitnu intervenciju te je izvršio ličilačke radove, a referent je fotografirao nastala oštećenja zidova znajući da nisu nastala uslijed prodora vode te je prijavio štetu osiguravajućem društvu. Ne sumnjajući u istinitost predočenog, djelatnici osiguravajućeg društva djelomično su priznali osnovanost predmetnog zahtjeva i isplatili GSKG-u naknadu štete čime je 70-godišnjaku pribavljena protuzakonita imovinska korist u vrijednosti izvršenih radova od 620,69 eura, dok je za osiguravajuće društvo nastupila šteta u iznosu neosnovane isplate od 780,31 eura - naveo je Uskok.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a