Obavijesti

News

Komentari 142

Uskok podigao optužnicu protiv osječkih sudaca i braće Mamić: 'Podmićivao satovima i novcem'

Uskok podigao optužnicu protiv osječkih sudaca  i braće Mamić: 'Podmićivao satovima i novcem'

Zagrebački ured Uskoka pokrenuo je progon protiv sedmero Hrvata zbog primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem te pranja novca

Hrvatsko tužiteljstvo ozbiljno je shvatilo optužbe bjegunca od našeg pravosuđa i bivšeg Dinamova savjetnika Zdravka Mamića. Mjesecima je tvrdio i objavljivao dokaze kako je podmićivao suce osječkog Županijskog suda, kako bi ga oslobodili u brojnim slučajevima koji su se protiv njega ondje vodili. Prve dokumente predao im je još u listopadu 2020., a on je na kraju završio kao četvrtooptuženi u tom slučaju.

Istraga je počela protiv točno dvije godine kad su suci uhićeni u velikoj akciji Uskoka. Radi se o Darku Krušlinu, Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću. Među optuženima su i Zdravkov brat Zoran Mamić, kao i Drago Tadić i Nataša Sekulić, partnerica jednog od optuženih sudaca.

Darko Krušlin je sudac koji je bio na čelu sudskog vijeća koje je osudilo Zdravka Mamića na šest i pol godina zatvora. Zvonko Vekić je sudac osječkog Županijskog suda i član optužnoga vijeća u drugom postupku protiv Zdravka Mamića. Ante Kvesić bio je predsjednik optužnoga vijeća u drugom postupku protiv Zdravka Mamića i općinski državni odvjetnik u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

Mamić je U istrazi ispričao da je novac davao izravno sucu Vekiću, ali ne i Krušlinu. Njemu je, kako tvrdi, novac davao preko Vekića. Nakon bijega u BiH, priznao je, sastao se sa sucem Antom Kvesićem i da su dogovarali da će Vekić, koji je bio predsjednik optužnoga vijeća u drugom postupku protiv Mamića, odbaciti optužnicu. Kvesić je u to vrijeme bio član tog optužnog vijeća. Zdravko Mamić tvrdi da je preko brata i Drage Tadića dao Vekiću 100.000 eura, od čega je Kvesić trebao dobiti pola. 

Mamić je tvrdio da je još prije dao Vekiću 20.000 eura za njega i Kvesića kako bi kao članovi izvanraspravnoga vijeća odlučili da se Mamiću vrati jamstvo koje je mu je bilo blokirano. Mamić je objavio i kako je Vekiću plaćao put u Dubai za što ima račune kao dokaz, a da je Krušlinu poklonio skupocjeni sat.

Suđenje Mamićima u Osijeku: Opet će ispitati Modrića, ali i Lovrena, Bišćana i Ćorluku?!
Suđenje Mamićima u Osijeku: Opet će ispitati Modrića, ali i Lovrena, Bišćana i Ćorluku?!

Objavu Uskoka donosimo u cijelosti:

Optužnicom se I. okr., prvostupanjski sudac Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, tereti da je 22. studenoga 2016. u Zagrebu, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao s IV. okr. te se nastavio s njim družiti iako je znao da je u to vrijeme protiv IV. i V. okr. i više drugih optuženika bio u tijeku postupak pred istim sudom te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća u navedenom postupku. Pritom je IV. okr., znajući da je I. okr. sudac Županijskog suda u Osijeku, u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, a koji sat je I. okr. svjestan svega navedenoga uzeo.

Nadalje je IV. okr. kao optuženik u više kaznenih postupaka koji su vođeni protiv njega te protiv V. okr. i drugih optuženika na Županijskom sudu u Osijeku, od travnja 2017. godine do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, u više navrata ostvarivao osobne kontakte s II. okr., također prvostupanjskim sucem Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku. Pritom mu je II. okr. predočavao da će osobno te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima tog suda, pa tako i s III. okr., za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa. Tako mu je predočavao da će u jednom predmetu,osigurati donošenje oslobađajuće presude, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu u kojem je predsjednik optužnog vijeća, kao i da će posredovanjem kod III. okr. suca osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 milijuna kuna u trećem predmetu. Sukladno dogovoru s II. okr., a u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist V. okr. i drugih optuženika, IV. okr. je kao protuuslugu za navedeno u više navrata II. okr. predao ukupno najmanje 370.000,00 eura za njega osobno i još dvojicu sudaca.

Također je IV. okr., zajedno s V. okr., u Širokom Brijegu ostvario kontakt i s III. okr. tijekom kojeg su i neposredno dogovorili kako će ga IV. okr. putem II. okr. novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke. U svrhu realizacije navedenog, iznos od 100.000 eura je u dogovoru s IV. okr. osigurao V. okr. koji je suoptuženik u navedenom kaznenom predmetu, s ciljem ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka. Navedeni iznos je VI. okr., na traženje IV. okr., predao II. okr. za njega i III. okr., znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima II. i IV. okr. na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist IV. okr. i drugih optuženika neovisno o stvarnom stanju predmeta.

Kao nagradu za dogovoreno pogodovanje IV. okr. je, zajedno s V. okr., podmirivao troškove putovanja i boravka II. okr. i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine te je ujedno IV. okr. autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) osigurao odlazak II. okr. na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

Osim toga se II. okr. tereti da je od travnja 2017. do 9. srpnja 2021. u Osijeku, nakon što je kao sudac Županijskog suda u Osijeku pribavio znatna novčana sredstva od najmanje 370.000,00 eura za ishođenje povoljnih sudskih odluka bez obzira na stvarno stanje spisa u postupcima koji su protiv IV. i V. okr. vođeni pred Županijskim sudom u Osijeku, zajedno ş VII. okr. i prema prethodnom dogovoru raspolagao dijelom tih sredstava. Tako su sredstvima pribavljenim počinjenjem kaznenog djela II. i VII. okr. na ime VII. okr. kupili nekretninu u Osijeku za koju je VII. okr. kupoprodajnu cijenu isplatila u gotovini, od čega je iznos od 260.790,36 kune financiran navedenim sredstvima. Također su na ime VII. okr. kupili automobil čija je kupovina djelomično, u iznosu od 25.066,46 kuna, financirana navedenim sredstvima, dok je II. okr. na svoje ime kupio automobil za koji je za potrebe podmirenja dijela kupoprodajne cijene uplatio iznos od 58.392,71 kune pribavljen počinjenjem kaznenog djela. U jednoj poslovnoj banci je II. okr. na račun oročenja u eurima položio ukupno 26.500,00 eura pribavljenih počinjenjem kaznenog djela, koje je potom iskoristio za plaćanje dijela kupoprodajne cijene nekretnine u Zadru. Jednako tako je VII. okr. u sefu jedne poslovne banke držala 28.220,00 eura i 320.000,00 kuna koje je II. okr. pribavio koruptivnim postupanjem.