News

Komentari 10

Uskok podigao optužnicu protiv Redžepija, koji je bio blizak Bandiću, za trgovanje utjecajem

Uskok podigao optužnicu protiv Redžepija, koji je bio blizak Bandiću, za trgovanje utjecajem

Optužnicom ga se tereti da je pokušao utjecati na ishod vještačenja u jednom sudskom postupku koji se vodi pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu

Zbog počinjenja kaznenog djela trgovanja utjecajem nakon provedene istrage USKOK je podignuo optužnicu pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv zastupnika zagrebačke Gradske skupštine i bivšeg zamjenika pročelnice gradskog Ureda za zdravstvo Gzima Redžepija.

"Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je, krajem kolovoza 2020. u Zagrebu, počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem koristeći autoritet kojeg nesumnjivo uživa kao zastupnik Gradske skupštine Grada Zagreba i višegodišnji bivši zamjenik pročelnice Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, kao i činjenicu da je bio osoba od povjerenja tadašnjeg gradonačelnika Grada Zagreba, pokušao utjecati na ishod vještačenja u jednom sudskom postupku koji se vodi pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu radi izmjene odluke o roditeljskoj skrbi i uzdržavanju", piše u USKOK-ovu priopćenju u kojem se ne navode imena.

"Nakon što je u tom postupku sud imenovao dvojicu vještaka za provođenje multidisciplinarnog psihijatrijsko-psihologijskog vještačenja u svrhu donošenja odluke s kojim će roditeljem maloljetno dijete stanovati, okrivljenik je tijekom provođenja vještačenja inicirao sastanak s jednim od imenovanih vještaka. Radi se o vještaku koji je zaposlenik i ujedno zamjenik ravnatelja Psihijatrijske bolnice koje je osnivač Grad Zagreb slijedom čega okrivljenik može utjecati na poslovanje bolnice u kojoj je ovaj zaposlenik.

Tijekom sastanka je okrivljenik vještaku rekao da je dobar prijatelj s tužiteljem u navedenom sudskom postupku, pri čemu je isticao njegove kvalitete, donatorstvo i sve što je učinio za grad Zagreb i za njega osobno. Osim toga mu je rekao da je tužitelj dobar otac, neizravno aludirajući na potrebu donošenja nalaza u njegovu korist. Također je od vještaka zatražio da ga izvijesti kakvu će odluku u predmetu donijeti. Kada ga je vještak, ne želeći postupiti suprotno svojem stručnom uvjerenju već svoj nalaz temeljiti isključivo na pravilima struke i stanju predmeta, izvijestio da je odlučio izuzeti se iz navedenog predmeta, okrivljenik je izrazio nezadovoljstvo takvim slijedom događaja", zaključuje se u USKOK-ovu priopćenju.

Najčitaniji članci