Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Bandić je posjetio odvjetnika: Sud odlučuje hoće li u pritvor

USKOK sumnja da je Milan Bandić od svjedoka u dva navrata tražio da promijeni iskaz, kao i da u vezi toga potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti

Sanjin Strukić/Pixsell
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
459 komentara

U utorak u 14 sati sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Zdenko Posavec odlučivat će o zahtjevu USKOK-a da se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću oduzme jamstvo i vrati ga se u pritvor. Bandić je nešto prije 14 sati u društvu svoja dva odvjetnika stigao na sud. Nije bio raspoložen za izjave.

Nešto ranije, oko 12 sati u društvu Ivice Lovrića i Pavle Kalinića, Milan Bandić posjetio je odvjetnički ured Marijana Hanžekovića.

Očekuje se da će Bandić biti na ročištu, a ukoliko sudac istrage prihvati prijedlog USKOK-a, Bandić bi već u popodnevnim satima mogao završiti u Remetincu. Na ovu odluku Bandić se može žaliti Izvanraspravnom vijeću Županijskog suda, ali to bi mogao učiniti iz zatvora jer žalba ne odgađa izvršenje.

Podsjećamo, jutros je USKOK objavio da je proširio istragu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog sumnje na poticanje na davanje lažnog iskaza, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te sprječavanja dokazivanja, stoji na službenim stranicama .

Osnovano se sumnja da je Bandić, od prosinca 2014. do veljače 2015. godine, od svjedoka ispitanog u USKOK-u u postupku u kojem se protiv njega i više drugih okrivljenika vodi istraga, u dva navrata zatražio da promijeni iskaz, kao i da u vezi toga potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti.

Također, sumnja se da je Bandić tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. godine, kao utemeljitelj i predsjednik Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti , sačinio i vlastoručno potpisao antidatirani dokument , u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane spomenutoj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako je znao da navedene umjetnine nisu donirane spomenutoj Zakladi te da Zaklada nije vlasnik istih, već da su njegova imovina. Takav krivotvoreni dokument j e, u cilju da u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom neistinito prikaže da predmetne umjetnine nisu njegovo vlasništvo, te time značajno oteža postupak dokazivanja i osiguranja oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom, putem odvjetnika dostavio sudu.

Budući da je Bandić prekršio uvjete rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo, USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika i naplatu jamstva u iznosu od 15 milijuna kuna u korist državnog proračuna Republike Hrvatske.

Kalinić: Bilo je za očekivati da će se situacija zakomplicirati

- Nakon što je osnovao stranku i počeo pripreme za parlamentarne izbore, bilo je za očekivati da će se situacija zakomplicirat i, kao i pritisak na funkcioniranje PNUSKOK-a. I pitanje je koliko je to zapravo PNUSKOK - rekao je Pavle Kalinić , pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba i blsiki prijatelj Milana Bandića za Dnevnik HRT-a.

Kosor: Skupština će donositi odluke u interesu građana

Darinko Kosor , predsjednik Gradske skupštine, nije htio komentirati istragu oko Milana Bandića i zathjev USKOK-a za njegovim pritvaranjem.

- Ono što mogu reći je da će Skupština nastaviti donositi sve odluke u interesu građan a - rekao je Kosor.

Možda vas zanima i ovo:
Message