News

Komentari 95

USKOK: U predmetu protiv Rimac provodimo izvide nad tri milijuna stranica komunikacije

USKOK: U predmetu protiv Rimac provodimo izvide nad tri milijuna stranica komunikacije

Iz USKOK-a kažu kako pregledavaju više od tri milijuna stranica digitalne komunikacije te kako kontinuirano provode izvide radi utvrđivanja i drugih eventualnih kaznenih djela i njihovih počinitelja

Nakon što su u javnost izbile kontroverzne poruke u slučaju afere Softver između Gabrijele Žalac i Josipe Rimac, o svemu se oglasio i USKOK koji poručuje kako su analize više milijuna stranica materijala kao i provođenje izvida nadalje u tijeku.

Navode kako su u kaznenom predmetu protiv Josipe Rimac pretražena 22 mobitela, 68 USB memorijskih uređaja, 23 računala, više DVD i CD medija koji su oduzeti tijekom pretraga osoba, domova i drugih prostora, te su pretraženi i serveri u nekoliko ministarstava.

Pojedina izvješća o izvršenoj pretrazi sadržaja u samo jednom mobitelu iznose više od četvrtine milijuna stranica, dok sadržaj drugog mobitela sadrži gotovo milijun stranica, navode iz USKOK-a.

- Na temelju rezultata, naglašavamo, dosadašnjih izvida, USKOK je u odnosu na kaznena djela i njihove počinitelje za koja su do sada prikupljeni dokazi, koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje, pokrenuo  istrage koje su proširivane u više navrata i tijekom kojih je ispitano preko dvije stotine svjedoka, prikupljena je i analizirana opsežna dokumentacija te je provedeno više vještačenja. Po okončanju istraga  podignute su tri optužnice protiv ukupno 41 osobe (među kojima su i najviši državni dužnosnici) te je do sada doneseno 12 osuđujućih presuda - stoji u priopćenju.

Iz USKOK-a kažu kako pregledavaju više od tri milijuna stranica digitalne komunikacije te kako kontinuirano provode izvide radi utvrđivanja i drugih eventualnih kaznenih djela i njihovih počinitelja.

- Na kraju podsjećamo, da je sav sadržaj, koji je sada predmet javne rasprave i analiza, proizašao upravo iz rada državnog odvjetništva, o čemu je USKOK izvještavao na svojoj mrežnoj stranici - poručuju iz USKOK-a.

Najčitaniji članci